mac el capitan

Omgevingslichtcompensatie toont altijd de juiste kleuren in macOS

Omgevingslichtcompensatie zorgt ervoor dat je Mac-scherm altijd de juiste kleuren toont. Hiervoor gebruikt OS X El Capitan de lichtsensor van je Mac, iMac of MacBook. Hoe werkt deze functie en wat heb je eraan?

MacOS een functie, speciaal voor mensen die veel met foto’s en ander beeldmateriaal werken. Met de optie Omgevingslichtcompensatie kijkt de Mac naar de verlichting in de werkruimte waar je de Mac gebruikt, om vervolgens het beeldscherm daarop aan te passen. Hierdoor ziet de kleur rood er bijvoorbeeld altijd hetzelfde uit op je Mac-scherm, ongeacht de omgevingsverlichting.

Omgevingslichtcompensatie: altijd het juiste contrast

Omgevingslichtcompensatie zorgt ervoor dat de contrast van je Mac-scherm wordt verhoogd zodra er bijvoorbeeld veel licht in een kamer is. Het is een handige functie voor beeldbewerkers, die onder iedere omstandigheid bepaalde kleurnuances moeten onderscheiden. Zij konden vroeger alleen de kleuren van een Mac-scherm kalibreren. De functie maakt gebruik van de lichtsensor naast je iSight-camera, boven het scherm van je Mac.

Omgevingslichtcompensatie OS X El Capitan

Omgevingslichtcompensatie activeren op de Mac

Wil je gebruikmaken van Omgevingslichtcompensatie? Dan heb je Mac met OS X El Capitan of een nieuwere versie van macOS nodig. Vervolgens neem je de volgende stappen:

  1. Open Systeemvoorkeuren op de Mac
  2. Druk op Beeldschermen
  3. Activeer het vinkje naast Omgevingslichtcompensatie.

Het is vanaf deze instellingenpagina al langer mogelijk om de helderheid van je Mac-scherm automatisch aan te passen. De compensatie-optie steekt anders in elkaar, omdat deze juist effect heeft op het contrast van je scherm.

Anders dan Night Shift

De Mac bevat nog een andere functie waarmee je scherm automatisch van kleur verandert. Night Shift verandert de kleurtint van je scherm naarmate het later op de dag wordt en is daarmee eigenlijk het tegenovergestelde van omgevingslichtcompensatie. De functie maakt kleuren warmer, zodat je ‘s avonds minder blauw licht te zien krijgt en dus beter slaapt. Dit zorgt ervoor dat witte vlakken langzaam geel worden. Omgevingslichtcompensatie wil juist kleuren op de correcte manier blijven tonen.

Bedankt voor de tip, Kristian!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2017
Categorie Mac
Onderwerpen el capitan, fotobewerking, mac
Devices Mac, MacBook
Software macOS 10.12 Sierra, macOS 10.13 High Sierra, macOS 10.14 Mojave, OS X 10.11 El Capitan