iOS 8 app ontgrendelscherm

Waarom staat er een appicoon op mijn toegangsscherm?

Je ziet opeens een icoontje linksonder op het toegangsscherm van de iPhone of iPad? Deze tip legt uit om welke app het gaat en waarom het icoontje te zien is.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

Let op: Deze functie was onderdeel van proactieve Siri in iOS 10 en ouder. Sinds iOS 11 is dit niet meer beschikbaar.

We krijgen bij iCulture regelmatig vragen van mensen, die opeens een icoontje op hun lockscreen (ontgrendelscherm) te zien krijgen. Is het een bug? Welnee! Apple laat de icoontjes bewust zien, omdat je er iets mee kunt doen.

Appicoon op toegangsscherm

In feite kunnen er twee redenen zijn waarom er een icoontje verschijnt:

  • Apps op basis van locatie
  • Apps op basis van Handoff

Apps op basis van locatie

Als je in de buurt van een Albert Heijn bent, kan er op eens een Appie-icoontje op je lockscreen verschijnen. Ben je bij Schiphol, De Bijenkorf of de Apple Store, dan verschijnt er een ander icoontje. Lees hiervoor de tip: Relevante apps in de buurt op het ontgrendelscherm. Veeg over het icoontje omhoog om de betreffende app meteen te openen. Wil je weten welke apps zoal kunnen verschijnen, dan hebben we daarvoor een lijst gemaakt: Deze apps verschijnen in iOS 8 op het ontgrendelscherm. Deze functie werkt alleen als je iOS 8 hebt.

icoontjes-lockscreen-2

Apps op basis van Handoff

In iOS 8 is ook de nieuwe functie Handoff toegevoegd. Heb je de Safari-browser geopend in OS X Yosemite, dan zal het Safari-icoontje ook op de iPhone verschijnen. Je kunt dan meteen verder werken op de iPhone, vanaf het punt waar je was gebleven. Veeg je het Safari-icoontje omhoog, dan krijg je precies dezelfde webpagina te zien, zoals ook op de Mac geopend. Handoff werkt momenteel voornamelijk met Apple’s eigen apps. Lees er meer over: Zo werkt Handoff voor Mac, iPhone en iPad.

icoontjes-lockscreen-2