Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts
Pebble Time Steel pols

Review: Pebble Time Steel, goed alternatief voor de Apple Watch?

Is de Pebble Time Steel een geduchte concurrent voor de Apple Watch, of heeft Apple deze smartwatch inmiddels alweer ingehaald? We nemen de Pebble Time Steel onder handen in onze review.

Pebble Time Steel polsInmiddels draag ik iedere dag een Apple Watch – maar dat was lang niet altijd zo. Maanden voordat de Apple Watch door Apple werd aangekondigd, zat er namelijk dagelijks een Pebble om mijn pols. Deze smartwatch met e-inkscherm is misschien wel de eerste in zijn soort die echt een succes bleek te zijn. Door de Apple Watch zijn mijn verwachtingen voor een smartwatch echter fors gestegen. Kan de nieuwe Pebble Time Steel daar tegenop boksen?


Design van de Pebble Time Steel: een hoekige Apple Watch
Even voor de goede orde: we kijken in deze review naar de Pebble Time Steel – de duurdere, metalen uitvoering van de Pebble Time. Deze smartwatch is qua ontwerp het meest vergelijkbaar met de Apple Watch en zit er qua prijs ook dichterbij. Een Pebble Time Steel kost 300 euro, terwijl een Apple Watch vanaf 419 euro in Nederland wordt verkocht. De plastic Pebble Time kost 250 euro en de eerste Pebble 125 euro.

pebble-time-steel-blackDe Pebble Time Steel is misschien wat hoekiger dan de Apple Watch, maar verder heeft het horloge een hoop gemeen met Apple’s concurrent. Zo heeft de Steel een rechthoekig scherm, waarop apps en berichten beter te lezen zijn dan op een ronde smartwatch. Hij is iets dikker dan de plastic Pebble Time, maar dat is met reden: de Time Steel heeft een grotere accu, waardoor hij het volgens Pebble tien dagen volhoudt. De gewone Time heeft een accuduur van zeven dagen.

Bekijk ook

Review originele Apple Watch

iCulture reviewt de Apple Watch, de eerste smartwatch van Apple. Wat zijn onze ervaringen met de Apple Watch, hoe werkt het in de praktijk?

Notificaties: wil je alles wel lezen?
Toen ik eerder dit jaar mijn eerste Pebble inruilde voor een Apple Watch, had ik het idee berichten te missen. De Apple Watch tikt namelijk op drukke notificatiemomenten niet iedere keer op je pols. Pusht een app meermaals berichten? Dan is de Apple Watch een tijdje stil tot je weer naar het scherm kijkt. De eerste paar dagen leek dat vrij vervelend, maar uiteindelijk leerde ik om de Watch te vertrouwen. Want hoewel je niet iedere notificatie te zien krijgt, word je wel op de hoogte gesteld wanneer er iets nieuws te lezen is.

Op de Pebble Time Steel beleefde ik het tegenovergestelde. Iedere notificatie wordt naar de smartwatch gestuurd, met bij ieder bericht een harde trilling. Ik ben hierdoor constant op de hoogte van binnenkomende berichten op de iPhone. Een fijne manier om op de hoogte te zijn, maar onrustig word je er wel van. Een actieve chatgroep in Telegram zorgt er al snel voor dat de Pebble Time Steel constant trilt – op een moment dat ik bijvoorbeeld liever geconcentreerd een artikel schrijf.

Geen interactieve berichten
De notificaties op de Pebble Time Steel zijn niet interactief. Krijg je een iMessage binnen en wil je reageren? Dan zul je de iPhone erbij moeten pakken. Het is niet mogelijk om zoals op de Watch een kort, vooraf geschreven bericht te verzenden. Hetzelfde geldt bij e-mail: op de Apple Watch kun je aangeven dat je een mailtje als gelezen wil markeren, maar op de Pebble Time Steel is dit niet mogelijk. Je leest op een Pebble alleen je berichten. Voor iedere vervolgactie moet je alsnog de iPhone uit je broekzak halen.

Dat is allemaal niet de schuld van Pebble, maar van Apple. Bluetooth-accessoires die notificaties ontvangen van een iPhone, mogen namelijk alleen het bericht zelf tonen. Het is hierdoor niet mogelijk om extra interactieve knoppen toe te voegen. Een Pebble Time Steel gekoppeld met een Android-telefoon kan wel reageren op binnenkomende berichten, maar de kans is zeer klein dat de iPhone dit ooit zal ondersteunen. De Apple Watch is op het moment de enige iOS-smartwatch die interactieve notificaties ondersteunt en we vermoeden dat Apple dit graag zo wil houden. Want waarom zou Apple concurrerende apparaten meer vrijheid willen bieden?

Notificaties van de Pebble Time Steel vallen wel veel meer op. Berichten op de Pebble geven een harde trilling af die lastig over het hoofd gezien kan worden. De Apple Watch voelt met zijn subtielere tikjes fijner aan, deze zijn makkelijker om te missen.

Twitter Pebble Time Steel

Iedereen weet dat je berichten ontvangt
Nog iets dat opviel vergeleken met de Apple Watch: bij de Pebble Time Steel ziet iedereen wanneer je een bericht krijgt. Het scherm licht op, de animatie wordt getoond en ondertussen hoor je ook een vrij luide trilmotor afgaan. Zit je met iemand in een vergadering en krijg je een e-mail? Dan weet niet alleen jij dat, maar ook de persoon met wie je in gesprek bent. Het zorgt soms voor wat ongemakkelijke situaties. Vanaf het moment dat een bericht binnenkomt weet iedereen dat jij misschien afgeleid raakt, waardoor anderen bijna zitten te wachten op wat je gaat doen.

De Apple Watch gaat hier net wat anders mee om. Hoewel de Watch wel op je pols tikt, zie je de berichten pas op je pols zodra je het scherm activeert. Hierdoor weet alleen jij dat er een bericht staat te wachten en ontstaat er geen vreemde sociale situatie.

De notificaties zelf zijn er ten opzichte van de originele Pebble wel veel op vooruit gegaan. Berichten zijn niet langer suffe lappen tekst met een app-naam erboven, maar hebben in veel gevallen een speciale, gekleurde bovenbalk. Bij berichten van Twitter vliegt er een vogeltje op je scherm en bij Google Hangouts wordt de bekende groene kleur met het logo gebruikt. Daar gaat Pebble slim mee om: zelfs alternatieve Twitter-apps zoals Tweetbot worden onder Twitter geschaard, waardoor deze functie niet is beperkt tot de meest algemene applicaties.

Scherm altijd af te lezen
De Pebble Time Steel heeft een e-inkscherm dat fundamenteel anders werkt dan bijvoorbeeld het scherm in de Apple Watch. Het display wordt in feite alleen ververst als er iets gebeurt, waardoor de Pebble zeer weinig stroom gebruikt op momenten dat de klok niet beweegt of er geen notificaties binnenkomen. Dit is ook de reden waarom de Pebble Time Steel een batterijduur van tien dagen kan beloven. Er is nog een voordeel: omdat het scherm vrij weinig stroom verbruikt terwijl er iets wordt getoond, kan de Pebble Time Steel lange tijd hetzelfde tonen. De Time Steel gaat na verloop van tijd niet in sluimerstand, zoals bij bijvoorbeeld de Apple Watch wel het geval is. Het zorgt ervoor dat de Pebble als een gewoon horloge te bekijken is. Je hoeft geen knoppen in te drukken of hem in speciale hoeken te bewegen om de tijd of berichten te zien. Iets waarvan je zou denken dat het vanzelfsprekend is, maar andere smartwatches bewijzen het tegendeel.

Pebble Time Steel

Hoewel het e-inkscherm van de Pebble Time Steel altijd afleesbaar is en ook veel stroom bespaart, ziet hij er verder niet heel bijzonder uit. De toevoeging van een kleurenscherm is een forse verbetering ten opzichte van de originele Pebble, die alleen een grijstinten kon tonen. Maar de kleuren zijn alsnog wat flets, waardoor ze niet bepaald van het scherm af spatten. Het scherm is goed te bekijken in direct zonlicht, maar bij weinig licht moet je de backlight activeren door bijvoorbeeld met je pols te schudden. De backlight maakt de kleuren nog iets valer. Dit scherm is duidelijk ontworpen om goed informatie op af te lezen, niet om fraaie illustraties of foto’s te tonen.

Kleine letters zijn ook niet altijd goed afleesbaar. Dat zorgt bij binnenkomende berichten voor een vreemd dilemma. Het licht wordt geactiveerd bij een binnenkomend bericht, waardoor je drie seconden (of vijf of acht, mits je dat instelt) de tijd hebt om hem af te lezen. Staat het scherm uit? Dan kun je een hard met je pols schudden of op één van de knoppen drukken om de backlight te activeren. Dat laatste vereist dat je twee handen gebruikt – niet altijd even handig.

Het is wel opvallend hoeveel vloeiender het scherm van de Pebble Time Steel eruitziet vergeleken met de originele Pebble. Animaties zijn snel en zonder hapering, waardoor de gehele interface gelikter aanvoelt. Bij de originele Pebble hadden we door de hakkerige animaties soms het idee dat we door een audio Casio-rekenmachine moesten navigeren. De Pebble Time Steel voelt daarentegen snel en snappy aan.

Wijzerplaten en native apps
Pebble Time watchfacesEén ding kun je Pebble wel nageven: het horloge is veel vrijer dan de Apple Watch. Ontwikkelaars kunnen al sinds de eerste Pebble native applicaties maken die op het horloge worden geïnstalleerd, zonder dat daar een streng goedkeuringsproces omheen hangt. Er zijn daarom al een groot aantal apps beschikbaar, die vaak net wat creatiever in elkaar steken dan Apple Watch-alternatieven. Zo staat de Pebble-store al tijden vol met games die je rechtstreeks op het horloge speelt, en zijn er ook vrij veel navigatie-apps die je stap voor stap de weg wijzen.

Ontwikkelaars zijn daarnaast vrij om eigen wijzerplaten te maken. Het is hierdoor mogelijk om zelf je klok te ontwerpen, of om één van de honderden watchfaces gemaakt door anderen te downloaden. Je krijgt daarom veel meer de vrijheid om een Pebble Time Steel naar eigen smaak aan te passen. De Apple Watch heeft slechts een beperkt aantal wijzerplaten gemaakt door Apple zelf.

Pebble Timeline

Pebble Time tijdlijnDe Pebble Time en Pebble Time Steel hebben een compleet eigen besturingssysteem, waarbij de nadruk ligt op wat er op een dag gebeurt. In deze tijdlijn zie je wat het weerbericht voor een moment van de dag is, wanneer de zon opkomt of ondergaat en wat er zoal op je agenda staat. Hier navigeer je snel doorheen met de knoppen aan de rechterzijde van het horloge. Het is een slimme manier om een smartwatch te benaderen. Horloges worden al jaren gemaakt om de tijd te beheren, dus het zien van je eerstvolgende afspraken en andere tijdsgebonden informatie voelt vanzelfsprekend. Apple lijkt het daarmee eens te zijn: de nieuwe Time Travel-functie in watchOS 2 doet iets vergelijkbaars.

De Pebble-tijdlijn laat standaard je iPhone-agenda en het weer zien, maar je kunt andere horloge-apps hieraan toevoegen. Installeer je de Swarm-app van Foursquare op de Pebble Time Steel? Dan kun je check-ins zien in het verleden van je tijdlijn, zodat je weet wanneer je ergens was. Het is hierdoor mogelijk om al je gewilde informatie van een dag in je tijdlijn te verzamelen, waardoor je de iPhone er veel minder vaak bij hoeft te maken om even iets te controleren.

Batterijduur van de Pebble Time Steel

De Pebble Time Steel heeft dankzij het dikke ontwerp een iets dikkere batterij dan zijn plastic broertje. Pebble belooft daarom een batterijduur van tien dagen, maar in de praktijk kan dit verschillen. Wij merkten dat we op sommige dagen maar liefst twintig procent van de accu gebruikten, al waren dit wel dagen waarop we zeer veel op de Time Steel deden. Zit je vaak in horloge-apps, laat je de backlight langer geactiveerd blijven en ontvang je buitensporig veel berichten? Dan haal je de tien dagen wellicht niet. We merkten echter dat de Pebble Time Steel zijn belofte waarmaakte toen we hem wat ‘gewoner’ gingen gebruiken. Op dagen dat we alleen berichten aflazen en hooguit eens incheckten met de Foursquare Swarm-app, raakten we gemiddeld tien procent aan accuduur kwijt.

Conclusie Pebble Time Steel review

Als je ziet hoe vaak de accuduur van de Apple Watch wordt bekritiseerd, dan lijkt er zeker een markt te zijn voor de Pebble Time Steel. Zelfs als je een paar dagen wat intensiever de Time gebruikt, kun je hem nog een week lang zorgeloos om je pols dragen. Ontwikkelaars zijn veel vrijer, waardoor ze makkelijk native apps en horlogewijzers kunnen maken. Daar staat tegenover dat notificaties op het e-inkscherm soms wat frustrerend zijn. Je krijgt berichten ongefilterd binnen, zonder de mogelijkheid om berichten op je Pebble te mijden. Hij trilt agressiever en is door zijn lage resolutie soms wat lastiger afleesbaar.

Het moge duidelijk zijn: Pebble biedt met de nieuwe Pebble Time-horloges een goed instapmodel voor de smartwatchmarkt. Zelfs de Pebble Time Steel, het premiummodel in de reeks, is met 300 euro meer dan 100 euro goedkoper dan de goedkoopste Apple Watch.

Pluspunten

  • Lange batterijduur.
  • Scherm gaat nooit uit en is dus altijd afleesbaar.
  • Zelf wijzerplaten maken of downloaden.

Minpunten

  • Notificaties komen hard binnen.
  • Niet mogelijk om aan te geven welke notificaties je wel of niet wil ontvangen, zonder ze ook op de iPhone uit te schakelen.
  • Kleine letters zijn moeilijk te lezen.

Pebble Time kopen

De Pebble Time en Pebble Time Steel zijn verkrijgbaar bij Bol.com en in de iCulture Shop.