Dodocase: Moleskine-boekje als iPad-case (review)

De Dodocase is een iPad-case die eruit ziet als een Moleskine boekje. Hij is goed afgewerkt en ook nog eens erg praktisch in gebruik.

Een iPad-case die eruit ziet als een notitieboekje van Moleskine. Dat is de Dodocase in één zin. Het is een zogenaamde bookcase: je kunt hem openklappen als een boek en vervolgens kun je je iPad gebruiken. Klap je hem dicht, dan kun je hem in je tas stoppen en meenemen. Op de foto’s ziet hij er goed uit, maar of hij echt mooi is en ook nog eens goed in gebruik, dat weet je pas als je hem ook daadwerkelijk gebruikt hebt.


Om de case te kunnen testen heb je hem natuurlijk nodig en dat bleek een probleem bij de Dodocase. Je kunt hem enkel bestellen op de website van de makers, waarna ze hem versturen vanuit de VS en de levertijd was toen ik hem bestelde 5-6 weken. Na ruim 1,5 maand werd hij inderdaad verstuurd, maar het pakje kwam nooit aan. Na een maand hebben ze daarom een nieuwe case opgestuurd, maar ook de levering daarvan duurde even. Vorige week kreeg ik hem na vier maanden (!) eindelijk binnen en kon het uitproberen beginnen.

Handgemaakt

De Dodocase wordt grotendeels met de hand gemaakt, waarbij gebruik wordt gemaakt van technieken die boekbinders gebruiken. De makers hebben een filmpje online gezet, waarin je kunt zien hoe hij wordt gemaakt. De case bestaat uit een harde buitenkant (van karton), bekleed met nepleer en een papieren gekleurde binnenkant. Aan de binnenkort zit een inleg van bamboo, waar je je iPad inlegt. Je iPad klemt zich vast, dankzij rubbertjes in de hoekjes. Om de case dicht te houden als je hem meeneemt zit er een elastiek aan de buitenkant.

Het hele ontwerp ziet er goed uit. Het nepleer aan de buitenkant is van degelijke kwaliteit en de bamboo-inleg is goed afgewerkt. Er zitten openingen in de inleg aan de bovenkant, de onderkant en aan de zijkant op de plaats waar de volumebuttons zitten. Aan de binnenkant zit een label en in de achterkant zit een logo geperst.

Gebruik

Met het uiterlijk zit het dus wel goed, maar hoe zit het met het gebruik? De iPad krijg je er heel makkelijk in. Je drukt hem simpelweg in de inleg en dankzij de rubbertjes in de hoeken zit hij dan goed vast. Je kunt de Dodocase prima op zijn kop houden, zonder dat de iPad eruit valt. Ondanks dat kun je de iPad er redelijk makkelijk weer uit halen.

Het eerste dat opvalt als er een iPad in de case zit, is dat ze samen toch wel wat zwaar zijn. Niet dat je opeens iets met een gigantisch gewicht meesleept, maar het weegt alles bij elkaar toch bijna een kilo.

Als je de case dichtdoet lijkt je iPad goed beschermd tegen krassen en kleine stootjes. Als je hem van twee meter hoogte naar beneden laat vallen, overleeft je iPad dat gegarandeerd niet, maar bij normaal gebruik voldoet hij prima. Dankzij het elastiek blijft de Dodocase goed dichtzitten. Je kunt door de openingen in de bamboo-inleg nog wel bij de knoppen en aansluitingen. Met een dichte case kun je je iPad dus gewoon opladen of naar muziek luisteren. Je kunt hem alleen niet in een dock zetten, maar als je dat wilt dan haal je hem gemakkelijk uit de case.

Ook als je je iPad gebruikt is de Dodocase prettig. In portretmodus leg je de flap gewoon links van je iPad neer. Werk je in landschapsmodus dan kun je de flap onder je iPad vouwen, waardoor hij een klein beetje schuin komt te liggen. Je kunt je iPad ook rechtop zetten in de case, maar daarvoor is wel een stroeve ondergrond nodig, anders schuift de achterflap weg en valt je iPad om.

Conclusie

Na een week gebruik moet ik zeggen dat ik zeer tevreden ben met de Dodocase. Hij is origineel qua uiterlijk en ziet er ook goed afgewerkt uit. Daarbij is hij ook nog eens heel praktisch. Het is echt een verademing in vergelijking met de Apple iPad Case. Je betaalt 60 dollar (+ 25 dollar verzendkosten) voor de Dodocase en dat moet je er voor over hebben, maar ik vind het het geld meer dan waard.

Het enige nadeel zijn de problemen die ik had met de verzending. Dit wil ik niet mee laten wegen in het oordeel, omdat het waarschijnlijk domme pech was, maar houdt er rekening mee dat het even duurt voordat je hem in huis hebt. Ze hebben – geloof ik – inmiddels een redelijke voorraad, waardoor je hem binnen een maand moet kunnen hebben. Mochten er toch problemen zijn, dan zijn ze bij Dodocase gelukkig erg klantvriendelijk.

Dodocase