YubiKey met Lightning

Yubico gaat beveiligingssleutel met Lightning-aansluiting maken

Yubico heeft de eerste beveiligingssleutel met Lightning-aansluiting aangekondigd die met iPhones en iPads werkt. De beveiligingssleutel YubiKey heeft aan de andere kant een USB-C-aansluiting.

Yubikey beveiligingssleutel met Lightning

Yubico is een Zweeds bedrijf dat USB-wachtwoordsleutels maakt onder de naam YubiKeys. Steek je deze in de USB-poort van een apparaat, dan kun je vervolgens bij allerlei accounts inloggen. Deze nieuwe versie is ook te gebruiken voor iOS-apparaten. Omdat het een fysiek voorwerp betreft is er sprake van een extra beveiligingslaag. Als iemand je wachtwoord of toegangscodes heeft gestolen, kan deze alleen inloggen op account als hij of zij ook over de fysieke sleutel beschikt. Het gaat hierbij om accounts van bijvoorbeeld Facebook, Google, Twitter en Dropbox.


Het gebruik van een YubiKey is daarom net iets veiliger dan tweefactorauthenticatie, waarbij codes moeten worden ingevoerd of uitgewisseld. Eerder was het al mogelijk om de YubiKey met een tussenstukje te gebruiken voor de iPhone, maar daarbij werden niet alle functies ondersteund.

YubiKey met Lightning

Ook was het mogelijk om de iPhone via Bluetooth te verbinden met een beveiligingssleutel, maar ook dit was niet helemaal ideaal. Het is lastiger te koppelen en er is altijd het gevaar dat met het verkeerde apparaat is gekoppeld. Het is de eerste keer dat nu dergelijke beveiligingssleutel met Lightning verkrijgbaar is. Bovendien is de beveiligingssleutel voorzien van MFi-goedkeuring. Maar het zal nog wel even duren voordat het product klaar is voor gebruikers.

YubiKey met Lightning aansluiting

Yubico hoopt dat de sleutel in de loop van 2019 op de markt komt. Deze preview is dan ook vooral bedoeld om ontwikkelaars zover te krijgen dat ze ondersteuning voor beveiligingssleutels via de Lightning-poort toevoegen aan hun apps. Yubico is zich daarvan ook bewust: “De sleutel lost niets op als de apps het niet ondersteunen”, aldus topman Chong. Daarnaast brengt het bedrijf een NFC-gebaseerde beveiligingssleutel op de markt voor computers en mobiele apparaten die met FIDO2/WabAuthn en U2F-diensten werken. Dit is vooral bedoeld voor Android-toestellen met NFC, omdat de NFC-functie voor iOS op dit moment te veel beperkingen bevat.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.