WSJ: nieuwe iPhone helft kleiner en goedkoper, plannen voor gratis MobileMe (Update: meer details)

Wall Street Journal meldt dat Apple werkt aan een nieuwe lijn iPhones die ongeveer de helft kleiner zijn dan de iPhone 4 en ook de helft goedkoper is. Het toestel wordt naast de iPhone 4 op de markt gebracht. Daarnaast overweegt Apple ook om de MobileMe-dienst gratis te maken.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

iPhone nano (mockup)Geruchten over een kleinere iPhone, vaak de “iPhone nano” genoemd, zijn er altijd al geweest en meestal moest je die met een flinke korrel zout nemen. Afgelopen vrijdag berichtte Bloomberg dat Apple zou werken aan een goedkopere en kleinere versie van de iPhone. Na Bloomberg beweert nu ook de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal, die doorgaans goed geïnformeerd is, dat Apple toch echt heel andere plannen met de iPhone heeft dan iedereen verwacht.

Volgens de krant werkt Apple aan een nieuwe lijn iPhones die ongeveer “half zo groot” zijn als de iPhone 4. Bloomberg sprak vrijdag nog over een toestel dat “eenderde” kleiner is dan de huidige iPhone. Volgens de financiële website zou Apple een kleiner en goedkoper toestel willen ontwikkelen om beter te kunnen concurreren met Google’s Android. Het toestel zou volgens de bronnen van WSJ niet alleen kleiner zijn, maar ook lichter dan zijn voorganger. Ook zou het toestel uit één volledig scherm bestaan, wat mogelijk betekent dat het geen homeknop heeft. Boy Genius Report stelde eerder dat Apple de homeknop van toekomstige iPhones en iPads zou willen verwijderen.

Terwijl een nieuw model telkens het oudere model — met uitzondering van de 3GS — verving, zal de kleinere iPhone naast de huidige iPhone-lijn verkocht worden, zo onthulde een bron die enkele maanden geleden een prototype van het nieuwe toestel heeft gezien. Het zou daarnaast ook beschikken over spraakgestuurde navigatie. Bovendien kunnen telecomoperators het toestel de helft goedkoper aanschaffen, aldus de bron. Bloomberg sprak eerder over een prijs van zo’n 200 dollar.

Naast een nieuwe iPhone zou Apple ook werken aan ingrijpende wijzingen omtrent de betaaldienst MobileMe voor het synchroniseren van onder meer agenda’s, contacten en e-mail. De dienst vereist nu nog een jaarlijks abonnement van 79 voor een individueel abonnement of 119 euro voor Family Pack (5 gebruikers). Met de lancering van iOS 4.2.1 maakte Apple al, Zoek mijn iPhone, een voorheen exclusieve MobileMe-functie beschikbaar zonder MobileMe-abonnement. Het bedrijf zou overwegen om MobileMe helemaal gratis te maken, zo stellen de bronnen.

De dienst zou dan moeten gaan fungeren als een “soort kluis” voor persoonlijke zaken zoals foto’s en video’s waardoor gebruikers minder opslagcapaciteit met zich mee hoeven te dragen. Dit zou kunnen duiden op minder opslagcapaciteit op de kleinere iPhones. Ook ligt het in lijn met de koers die Apple vaart wat betreft digitale distributie. Volgens geruchten zou het bedrijf ook overwegen om al zijn eigen software uit de winkels te halen en die te gaan aanbieden in de Mac App Store, de Mac-variant van de App Store voor de iPhone en iPad, die begin dit jaar is gelanceerd.

Tevens stellen de bronnen dat MobileMe een essentieel aandeel zal gaan leveren in de online muziekdienst waaraan Apple al “meer dan een jaar” zou werken. Verschillende geruchten spraken de afgelopen tijd over Apple’s plannen voor iTunes. Apple zou er naar verluidt een abonnementsdienst van willen maken, die gebruikers voor een vast bedrag per maand toegang geeft tot (een deel van) de iTunes-bibliotheek.

De nieuwe MobileMe-opslag en -muziekdienst zouden op zijn vroegst in juni beschikbaar kunnen zijn, zo stelt de krant. Dit is echter afhankelijk van gesprekken met platenlabels over licenties, die volgens bronnen momenteel slechts in de beginfase zijn. Apple wilde de dienst eigenlijk vorig jaar al lanceren. Met de dienst krijgen gebruikers toegang tot de hun iTunes-bibliotheek vanaf bijvoorbeeld een iPhone of iPad zonder dat de muziek gesynchroniseerd hoeft te worden. Met andere woorden: streaming.

De bronnen onthulden tegenover Wall Street Journal dat zowel de nieuwe iPhones als de veranderingen in MobileMe tot de topprioriteiten van Apple-topman Steve Jobs behoren. De krant meldde eerder nog dat Jobs, ondanks zijn ziekteverlof, de touwtjes nog steeds strak in handen heeft. Beide producten staan naar verluidt voor deze zomer gepland, al kunnen deze plannen nog wel wijzigen. Naast de kleinere iPhone weet WSJ te melden dat Apple ook nog steeds aan een opvolger voor de iPhone 4 werkt, die naar verwachting ook aankomende zomer op de markt komt.

Hoe de kleinere iPhone er precies uit zal gaan zien is nog onduidelijk. Tot die tijd zullen we het moeten doen met déze iPhone nano-uitpakparty (dit is natuurlijk niet echt):

Let op: Na publicatie van dit artikel heeft Wall Street Journal nog meer details gepubliceerd. Die zijn aan dit artikel toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 augustus 2013, 14:21
Categorieën Diensten, Geruchten, iDevices, Mac & macOS
Onderwerpen budget iphone, geruchten, mobileme, wall street journal

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.