WSJ: ‘Apple werkt aan goedkopere iPhone voor eind 2013’

De Wall Street Journal beweert dat Apple werkt aan een goedkopere iPhone. Die zou mogelijk bedoeld zijn voor groeimarkten, zoals China.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iphone-5sApple werkt aan een goedkopere iPhone, die eind 2013 zal uitkomen. Dat zegt de doorgaans betrouwbare en goed ingevoerde Wall Street Journal op basis van geruchten. Opvallend is dat Wall Street Journal in 2011 ook al iets soortgelijks beweerde. Er werd toen nog gesproken over een iPhone nano. Geruchten over een kleinere iPhone zijn al vaak de revue gepasseerd zonder dat ze werkelijkheid werden. Maar het toenemende aantal geruchten dat er nu toch écht een goedkopere iPhone voor groeimarkten aan zit te komen, zwellen dit jaar wel erg sterk aan.

Bovendien zegt Jeremy Horwitz van de website iLounge, die het eerder regelmatig bij het juiste eind had, ook dat er een budgettelefoon aan zit te komen. Niet met een groter 5-inch scherm, maar met een 4-inch scherm net zoals de iPhone 5.

Wall Street Journal beroept zich op informatie van mensen die een briefing hebben ontvangen. Het produceren van een goedkopere iPhone zou een verschuiving in Apple’s strategie zijn. Tot nu toe richt Apple zich alleen op het hogere segment en houdt voorgaande modellen langer op de markt om toch een budgettoestel te kunnen aanbieden. Volgens WSJ gaat het deze keer om een goedkoper, nieuw type iPhone. Bij de iPad koos Apple er al voor om een goedkopere, kleinere uitvoering te maken: de iPad mini.

Apple zou volgens WSJ al een paar jaar bezig zijn om na te denken over een goedkopere iPhone (in ieder geval sinds 2009), maar het is nooit realiteit geworden. De goedkopere iPhone zou op de normale iPhone kunnen lijken, maar met een minder dure behuizing. Eén van de mogelijkheden die daarbij is overwogen is om de kosten van het toestel te verlagen door een ander materiaal voor de behuizing te maken, namelijk polycarbonaat (een kunststof) in plaats van aluminium. Er zit altijd nog de mogelijkheid in, dat Apple in een later stadium dit jaar beslist om toch niet de goedkopere iPhone uit te brengen en vast te houden aan de strategie van de afgelopen jaren. In de VS is Apple de afgelopen maanden gegroeid tot een marktaandeel van boven de 50%. In de rest van de wereld is Android aan de winnende hand. Dat geldt ook in de landen waarvoor de goedkopere iPhone waarschijnlijk bedoeld is: groeiregio’s zoals Zuid-Amerika en Azië. Een goedkopere iPhone betekent wel lagere winstmarges voor Apple, een ontwikkeling die bij de iPad mini ook al merkbaar was. Apple waarschuwde investeerders zelfs, dat de winstmarge bij de iPad mini lager is.

Eerder vandaag stookte Digitimes het geruchtenvuur nog eens op, door te claimen dat ze in de toeleveringsketen hebben gehoord dat Apple aan een goedkopere iPhone werkt. Digitimes beweert echter dat deze goedkopere iPhone een 5-inch scherm krijgt (een wat ongeloofwaardige claim) en dat het toestel een andere behuizing heeft.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 januari 2013, 13:44
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerp wall street journal

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.