launcher-breed-ipad

‘Apple verbiedt widgets om ontwikkelaars af te schrikken’

Waarom verbiedt Apple toch al die prominente iOS-apps met widgets? Kennelijk wil Apple op deze manier kleine ontwikkelaars afschrikken.

launcher-breed-ipad

We zagen het de afgelopen maanden al een paar keer gebeuren. De ontwikkelaar van een grote iOS-app brengt een widget uit, om vervolgens van Apple te horen dat een bepaalde widgetfunctie eigenlijk niet mag. De widget moet zo snel mogelijk uit de app worden gehaald, of de app wordt in zijn geheel uit de App Store verwijderd. Het lijkt er echter op dat Apple zich heel bewust richt op de makers van grote iOS-apps. Door de grote App Store-namen extra scherp in de gaten te houden, wil Apple kleinere ontwikkelaars afschrikken.

Cromulent Labs, de maker van iOS-app Launcher, ontdekte dat Apple hem als voorbeeld gebruikte (via Marco Arment). Launcher werd uit de App Store gehaald omdat de widget zich niet aan de richtlijnen van Apple hield. Toen Cromulent Labs contact opnam met Apple, bleek echter dat de app een voorbeeldfunctie moest dienen. In een blogpost schrijft de developer van Launcher het volgende:

[Apple] zei in principe dat Launcher pionier was in nog niet verkende gebieden en dat we daarom als voorbeeld werden gebruikt. Op deze manier wil Apple aan andere ontwikkelaars duidelijk maken dat de functionaliteit van de widget niet acceptabel is, zonder dat er nieuwe richtlijnen gepubliceerd moeten worden. Omdat er niet honderden apps met vergelijkbare functies bij Apple werden ingediend, denkt het reviewteam dat deze tactiek succesvol is.

De beweringen van de Launcher-ontwikkelaar leggen wellicht uit waarom we de afgelopen tijd een aantal populaire widgets onder vuur lagen van Apple’s reviewteam. Notitie-app Drafts moest onlangs bijvoorbeeld zijn widget weghalen omdat er app-knoppen in zaten, en notitie-app Neato mocht geen toetsenbord gebruiken. Calculatorwidget PCalc hing een verbod boven het hoofd, maar hier kwam Apple later op terug.

Het verwijderen van Launcher uit de App Store was eind september nieuws op veel Apple-websites. De maker van de app was daarom bang dat hij bij Apple in een slecht daglicht kwam te staan, maar het tegendeel bleek waar. Apple hoopte al die tijd op de media-aandacht, omdat ontwikkelaars hierdoor snel op de hoogte waren van de wensen van het reviewteam. Het verbieden van belangrijke apps zou een manier voor Apple zijn om iets gepubliceerd te krijgen op internationale websites.

Launcher is een prominente iOS-app, wat betekent dat de ontwikkelaar waarschijnlijk goede banden heeft met Apple. Daar staat tegenover dat zijn verhaal wel vrij éénzijdig is: Apple heeft niet officieel gereageerd op de aantijgingen. Cromulent Labs parafraseert Apple’s beweringen in de blogpost, waardoor er mogelijk een nuance verloren gaat. Apple reageert alleen zelden op dit soort verhalen. We kunnen ons daarom enkel op Cromument Labs baseren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 december 2014, 20:48
Categorie Apps
Onderwerpen launcher, widget

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.