Websites twijfelen of ze iPad-retinascherm moeten ondersteunen

Door het Retina Display van de iPad zijn de eerste websites begonnen met het optimaliseren van hun lay-out voor deze hoge resolutie. Dit kost geld en daarom is nog maar de vraag of de nieuwe iPad al wel ondersteund moet worden. In de toekomst zullen er snel meer HiDPI-schermen bijkomen.

Websites twijfelen of ze ook het iPad Retina Display moeten ondersteunenDoor de lancering van de nieuwe iPad zijn er veel discussies of het retinascherm nu al ondersteund moet worden. Apple zelf heeft haar website al wel geoptimaliseerd voor het scherm van de nieuwe iPad, maar niet iedereen is even happig om dit te doen. Apple heeft gekozen voor een werkwijze, waarbij afbeeldingen eerst op normale grootte worden geladen. Blijkt dat je de nieuwe iPad gebruikt om de site te bezoeken, dan worden de plaatjes vervangen door afbeeldingen in een hogere resolutie. Deze afbeeldingen zijn tenminste vier keer zo groot dan de oude en dat betekent voor websitebeheerders hogere kosten, omdat er mee dataverkeer moet worden verwerkt. En daar zitten veel aanbieders niet op te wachten.

Op de manier van Apple worden én de normale plaatjes én de afbeeldingen met een hoge resolutie gedownload. Inmiddels zijn er oplossingen beschikbaar om dit te voorkomen, maar deze techniek staat nog in de kinderschoenen. Ook ondersteunen de meeste browsers standaard nog geen afbeeldingen met hoge resolutie, omdat die worden beperkt door WebKit, de layout-engine die webpagina’s doet renderen en de basis is voor onder meer Safari en Google Chrome.

De nieuwe iPad zal niet het enige apparaat zijn waarvoor webpagina’s moeten worden aangepast. Ook computerschermen zullen binnenkort HiDPI gaan ondersteunen en dat zal de vraag naar websites in hoge resolutie ook doen toenemen. Niet alleen zullen de aanbieders meer moeten betalen om hun site geoptimaliseerd voor deze schermen aan te bieden, ook gebruikers moeten meer data binnenhalen en dat is niet zo fijn als je met een datalimiet te maken hebt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 maart 2012, 18:13
Categorie iOS
Onderwerpen retinascherm, website

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.