iPhone en iPod touch webclip-iconen aanpassen

Met deze handige tip vervang je de webclip-icons op het SpringBoard door een eigen icoon.
Richard IJzermans - · Laatst bijgewerkt:

Nu.nl webclip iconVanaf firmware 1.1.3 is het mogelijk om webclip-bookmarks op je SpringBoard te zetten, een leuke nieuwe optie. Echter, als je een website (bijvoorbeeld mobiel.nu.nl/pda) bookmarkt die geen ‘apple-touch-icon’-reference heeft in zijn webpagina, dan verschijnt er een icon met daarin een miniatuur van de pagina. Dat is niet altijd mooi en duidelijk.


Nu.nl iconHet zou natuurlijk mooier zijn als er een logo zou komen te staan en dat is natuurlijk ook mogelijk! Als voorbeeld nemen we de mobiel.nu.nl/pda. Ga naar Safari en open deze url.

Druk op “+” onderin het scherm en kies Add to Home Screen Geef de webclip een naam en druk op Add. Je keert nu terug naar het SpringBoard.
Je ziet dat het icoon een miniatuur is van de webpagina. Druk op het icoon om de pagina te openen en sluit hierna Safari weer af. Dit is belangrijk! Wanneer de pagina voor de eerste keer via het icoon wordt geopend zal Safari hier een folder voor aanmaken op je iPhone met daarin een .plist met de url-gegevens en het icoon.

Maak nu een connectie met je SFTP-programma naar je iPhone en ga naar de folder:

/var/mobile/Library/WebClips/

Hierin staan folders met als naam de sessie id’s. Sorteer de lijst op datum en open de folders met de meest recente datum. In de folder staan de files info.plist en icon.png. Je raadt het al: vervang icon.png door het icon dat je wilt gebruiken.

Als je het logo wilt gebruiken dat ik heb gemaakt dan kan je hem downloaden door er met de muis op te gaan staan en met de rechtermuisknop Save as… te kiezen.

Herstart je SpringBoard of iPhone om de wijziging effectief te maken.

Richard schrijft als vaste auteur de powertips voor iPhoneclub voor de wat meer ervaren iPhone-gebruikers. Voor meer artikelen van hem kun je op de auteurlink bovenaan onder de titel klikken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.