Warble: anoniem bellen met Nederlandse app

Warble laat je binnenkort anoniem bellen via Nederlandse app

Warble is een nieuwe Nederlandse app waarmee je anoniem kunt bellen. Deze app verschijnt binnenkort op de iPhone en is een alternatief voor de Signal-app.

Twee Nederlandse ondernemers gaan zondag 25 oktober een app voor anoniem bellen uitbrengen. De app met de naam Warble vraagt de gebruiker niet naar zijn identiteit en je hebt ook geen telefoonnummer nodig om de app te kunnen gebruiken. Aftappen door de overheid is daarom niet mogelijk, beweren de makers. De app is aanvankelijk alleen op Android en op de desktop (Windows) te gebruiken, op zeer korte termijn volgt er ook een iPhone-app.

Warble: anoniem bellen met Nederlandse app

Warble: anoniem bellen, binnenkort op iPhone

Je hoeft geen Blackphone of soortgelijke privacyvriendelijke telefoon aan te schaffen, meent initiatiefnemer Paul Coerkamp. Warble combineert drie technieken: tunnelen, encryptie en obfuscatie. Dat laatste is een mooi woord om aan te geven dat het niet te traceren is dat jij een telefoontje hebt gepleegd. De app breekt het dataverkeer op in patronen, die niet typisch zijn voor VoIP. Om te bellen wordt echter wel degelijk gebruik gemaakt van VoIP via een dataverbinding. Het werkt via Wi-Fi, 3G of 4G.

Warble is gericht op privacy, zoveel is wel duidelijk. Je hoeft niet je ID te geven en zelfs voor de betaalde opties zijn er anonieme betaalmogelijkheden aanwezig. Geld verdient Warble door belminuten te rekenen: voor een telefoontje naar een vaste lijn in Afghanistan betaal je bijvoorbeeld $0,41 en voor mobiel $0,50 per minuut. Minder exotische landen zoals België zijn wat goedkoper: $0,03 per minuut voor een gesprek naar een vaste lijn en $0,05 naar een mobiel nummer. De publieke betatest voor de iPhone-app start binnenkort. Het mooie van de app is, dat deze overal werkt. Zelfs in landen met firewalls zoals China en in het Midden-Oosten.

Lancering op beveiligingsconferentie
Wil je aanstaande zondag de lancering van deze nieuwe app meemaken, dan moet je naar de openingsdag van de International Privacy Conference (IPC) in Amsterdam.

Ben je geïntesseerd geraakt en baal je dat je nog even op de iPhone-versie moet wachten, dan kun je voorlopig terecht bij Signal, de app van Open Whisper Systems.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 oktober 2015, 15:17
Categorie Apps
Onderwerpen anoniem, bellen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.