draaischijftelefoon

Signal: gratis en veilig bellen met nieuwe iPhone-app

Signal is een gratis iPhone-app om veilig te kunnen bellen met iPhone- en Android-gebruikers. Later deze zomer wordt ook een veilige chatfunctie toegevoegd.

draaischijftelefoonIn de App Store vind je inmiddels aardig wat apps om veilig (versleuteld) te kunnen chatten. Denk bijvoorbeeld aan Telegram dat onlangs een geheel nieuwe iOS-app uitbracht, het betaalde alternatief Threema dat je je berichten echt zelf laat versleutelen en het gratis Sicher waarmee je je privacy volledig in eigen hand hebt. Apps om veilig te kunnen bellen waren er eigenlijk niet. Tot vandaag althans. Met de nieuwe iPhone-app Signal kun je gratis bellen met andere gebruikers. Alle gesprekken die je voert worden versleuteld, waardoor niemand mee kan luisteren.

Signal wordt ontwikkeld door Whisper Systems en is gebaseerd op RedPhone, een Android-applicatie die populair is onder gebruikers die privacy belangrijk vinden. Je kan dan ook niet alleen met andere Signal-gebruikers bellen, maar ook met gebruikers van RedPhone. Het registratieproces is simpel. Je registreert jezelf met je 06-nummer in de app en vervolgens ontvang je een bevestigingscode om je registratie te voltooien. Je maakt dus geen apart account aan zoals voor bijvoorbeeld Skype wel vereist is. Als je Signal toestemming geeft om je contactpersonen te bekijken, controleert de app aan de hand van het telefoonnummer wie de app ook gebruikt.

Signal voor iPhone Signal voor iPhone

Volgens de ontwikkelaar ontleent de app zijn veiligheid aan het feit dat gesprekken aan beide kanten versleuteld worden, ook wel end-to-end-encryption genoemd. Wie niet over de juiste decryption keys beschikt, kan het gesprek simpelweg niet ontsleutelen en dus niet afluisteren. Ook voldoet de app aan een belangrijk criterium wat vaak door beveiligingsexperts wordt aangehaald. De broncode van de applicatie is open source en volledig gratis beschikbaar. Iedereen kan dus speuren naar eventuele beveiligingslekken en controleren of de ontwikkelaars niet stiekem een achterdeurtje hebben ingebouwd.

Veilig bellen is overigens slechts de eerste stap. Later deze zomer wordt de app uitgebreid met een veilige chatfunctie. Voor Android-gebruikers biedt Whisper dit aan in een losse app, TextSecure. Signal kan na deze uitbreiding ook berichten uitwisselen met deze app. Uiteindelijk worden ook RedPhone en TextSecure samengevoegd in één Android-app zoals nu met Signal het geval is.

Foto draaischijftelefoon: Louise Docker via Flickr CC

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 juli 2014, 12:13
Categorie Apps
Onderwerpen gratis bellen, signal

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.