VoIP-applicatie Siax, beter dan de rest? (Cydia)

Siax is een VoIP client die eindelijk een goede spraakkwaliteit levert. Maar de doelgroep is niet de doorsnee gebruiker; je kunt geen Skype-account invoeren; alleen SIP en IAX2 worden ondersteund.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Het belpaneel van Siax, met onderin de knoppen voor IAX, SIP en gewoon bellen (GSM).Bob tipte ons dat er “eindelijk een goed werkende iPhone/touch VoIP client” beschikbaar is: Siax, gemaakt door een bedrijf in de Verenigde Arabische Emiraten. Nu zijn er de afgelopen tijd al wel meer VoIP-clients uitgebracht waarvoor helemaal geen jailbreak nodig is; denk aan Truphone (ook voor iPod touch), Fring en iNomado. Die richten zich op de ‘casual’ beller terwijl Siax de technische details aan de gebruiker overlaat: wel of geen STUN-server (en welke dan?), welke codec (G711 uLaw, G711 aLaw of liever GSM?) en welke IAX UPD-poort? Voor de kenners is het vast gesneden koek, maar de doorsnee gebruiker (en daar reken ik mezelf ook toe) is het aanvankelijk een puzzel. Veel is wel via internet te achterhalen: zo blijkt IAX2 via poortnummer 4569 te werken. Eventueel kun je de handleiding op de website van de ontwikkelaar volgen.

De reden waarom de spraakkwaliteit bij Siax zoveel beter is, is dat je rechtstreeks verbinding maakt met de provider, terwijl diensten zoals Fring werken via een proxy. Om de spraakkwaliteit te testen heeft Siax een SIP-testaccount beschikbaar waarmee je een nummer kunt bellen om te luisteren hoe het klinkt. Maar je wilt natuurlijk ook zelf kunnen bellen. Siax ondersteunt alleen het SIP- en IAX2-protocol (het protocol dat ook door Asterisk wordt ondersteund), zodat je bijvoorbeeld met je SIP-account van xs4all VoIP zou kunnen bellen. Op internet zijn honderden SIP-aanbieders waar je voor weinig geld een account met beltegoed kunt opnenen.

Siax kan 7 dagen gratis worden uitgeprobeerd. Na de testperiode betaal je $4,95 voor de Basic- en $9,95 voor de Pro-versie. In de Pro-versie kun je meerdere SIP- en IAX2-accounts invullen, kun je bellen vanuit het telefoonboek en is er ondersteuning voor DTMF. Je weet wel: Dual-Tone Multi Frequency.

Meer info: Siax
Installeren via: Cydia
Tipgever: Bob

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2009, 4:32
Categorieën Apps, Jailbreak
Onderwerpen bellen, voip

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.