Voetbalanalyse op de iPad: het geheime wapen van Argentinië

Nederland-Argentinië wordt een strijd op het veld én op de iPad. Beide teams gebruiken software van Sportstec op Mac en iPad om het team te analyseren.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

sportstech-appleArgentinië wordt een lastige tegenstander van Oranje op het WK. Het team laat namelijk niets aan het toeval over: met iPad-apps bereiden ze zich voor op de wedstrijd en tijdens de wedstrijd zit een analist klaar die realtime alle acties bestudeert. De man op de foto hieronder is Marcelo Ramos, analist van het Argentijnse team. Hij volgde de wedstrijd tegen Bosnië met slimme software van Sportstec, waarmee hij precies kan zien hoe het eigen team presteert en waar de zwakheden van de tegenstander liggen. Zijn waarnemingen stuurt hij meteen door naar de iPad van coach Alejandro Sabella, die daarna zijn instructies op ouderwetse wijze kenbaar maakt aan de spelers: door te schreeuwen. Maar we hoeven niet te vrezen, want het Nederlandse team gebruikt dezelfde software van Sportstec.

Van de 16 teams die tijdens het WK doorgingen naar de knock-out fase gebruiken 10 de software van Sportstec. Ze gebruiken het voor statistische analyse, analyse van wedstrijdbeelden en tracking tijdens de wedstrijd zelf. Brazilië, Argentinië en Nederland gebruiken het voor, tijdens en na de wedstrijd. In een special over het 30-jarig bestaan van de Mac noemde Apple Sportstec zelfs prominent. Het softwarebedrijf, opgericht door Philip Jackson, is al vanaf de eerste dag Mac-only. Sindsdien kwamen er iOS-apps bij, maar de sprong naar andere platformen is nooit gemaakt. Volgens Jackson heeft dat ermee te maken dat Macs sneller en beter video kunnen verwerken dan elk ander platform. Dat geldt ook voor iOS. Jackson:

We know that we will have to look at Android at some point in the future. And we have looked at Android solutions already. The reason why we’re not on Android yet is that, from a technical standpoint, it can’t handle video as well as iOS. The simple answer for that is that you can’t go backwards frame by frame on Android, and so from that perspective, Android is limited. And especially in a sports environment, the ability to look at each individual frame is extremely important.

argentina-analyse-tijdens-wedstrijd

Marcelo Ramos analyseert de beelden van Argentinië-Bosnië en stuurt zijn bevindingen realtime door naar de iPad van Argentijnse trainer.

Het gevolg is dat voetballers in de bus en in het vliegveld op hun iPads zitten te kijken, om vooraf wedstrijdbeelden te bekijken. Spelers van Argentinië en Brazilië krijgen voorafgaand aan de wedstrijd een iPad, met beelden die speciaal zijn afgestemd op hun positie op het veld. Ook de Argentijnse coach Alejandro Sabella mag graag wat videobeelden bekijken als hij een lange vliegreis moet maken:

Het Argentijnse team heeft daarbij een voorsprong: Sportstec-verkoopmanager Santiago Cuenya reist mee met het Argentijnse team, om te zorgen dat ze het maximale uit de software kunnen halen:

Argentina are the leaders in trying to use the software to go as far as possible with what they can deliver. Santiago is challenging the team at every stage, thinking of ways to use the technology to their advantage.

Teams gebruiken de software van Sportstec tijdens de rust, om snel de tactiek te kunnen bijsturen. Sportstec begon als een tool om Australische hockeywedstrijden te kunnen analyseren, maar tegenwoordig wordt het wereldwijd gebruikt – ook bij de Nederlandse voetbalteams. Een lijst van voetbalclubs op de website van Sportstec maakt duidelijk dat clubs van FC Oss tot PSV Vrouwen er gebruik van maken. Ook ADO Den Haag, NEC, FC Groningen, AZ, PEC Zwolle, Roda JC en talloze andere voetbalclubs gebruiken de software. Niet alle software is zomaar te gebruiken, want je moet een contract met Sportstec afsluiten, maar de apps zijn gewoon in de App Store te bekijken en door iedereen te downloaden (al is het de vraag hoeveel je eraan hebt): iCODA 2 werkt op iPhone en iPad, terwijl Sportstec Gamebreaker en Sportstec Player specifiek bedoeld zijn voor de iPad.

Nu maar hopen dat Oranje ook een ‘mannetje’ achter de schermen heeft zitten, die alle statistische analyses meteen doorstuurt naar Van Gaal.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 juli 2014, 22:22
Categorie Achtergrond
Onderwerpen voetbal, wk 2014

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.