snelheid-strepen

Vodafone kondigt plannen voor 4G+ (LTE-Advanced) aan

Vodafone gaat LTE-Advanced aanbieden onder de naam 4G+. Met snelheden tot 200 Mbps zijn er talloze toepassingen mogelijk.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

snelheid-strepenVodafone begon eerder dit jaar al met het testen van LTE-Advanced. Vandaag maakte Vodafone bekend dat LTE Advanced dit najaar beschikbaar komt in meer dan vijftig Nederlandse steden. Om consumenten niet teveel te verwarren met nieuwe termen zal daarbij de naam 4G+ worden gehanteerd. Tijdens een demonstratie van 4G+, die vanmiddag in Amsterdam werd georganiseerd, liep de snelheid op tot 225 Mbps en een gemiddelde van 190 Mbps. Dat is een flink stuk hoger dan de ‘gewone’ 4G-snelheden van zo’n 40 tot 50 Mbit/s. Je zult er alleen wel een nieuwe iPhone voor moeten kopen.


De LTE-chip die in de iPhone 5s zit, blijkt nog geen LTE Advanced-snelheden te ondersteunen. Volgens Jan Jongeneel, verantwoordelijk voor netwerkproducten bij Vodafone, zou het een flinke boost geven als de volgende iPhone 4G+ gaat ondersteunen. Momenteel zijn de Galaxy S5, Note 4 en routers van Huawei geschikt. LG is nog bezig met een toestel. Vodafone gebruikt net als KPN de frequenties 800MHz en 1800MHz om de hogere snelheid mogelijk te maken. De twee frequenties worden daarbij gebundeld.

Lees ook: Actuele Vodafone-abonnementen voor de iPhone

Geen aparte bundel nodig

Vodafone gaat 4G+ beschikbaar stellen aan alle klanten die 4G hebben. Je hoeft er dus niets voor te doen (behalve dan een geschikt toestel hebben). Volgens Vodafone zal 4G+ deze herfst beschikbaar zijn in Leiden, Delft, Maastricht, Den Bosch, Eindhoven en Schiphol. Later dit jaar wordt de lijst uitgebreid naar meer dan 50 Nederlandse steden. De provider zegt sneller LTE-Advanced beschikbaar te kunnen stellen, omdat in veel steden al zowel de 800MHz-frequentie als 1800MHz-frequentie voor 4G worden benut. Volgens Vodafone krijgen bestaande 4G-abonnes meteen toegang tot 4G+. “De enige beperking zijn de datalimieten”, aldus Jongeneel. Vodafone denkt die te gaan aanpassen, omdat je met een hogere snelheid nou eenmaal eerder aan de limiet zit.

Vodafone dekking 4G+

Van 4G naar 4G+

De 4G+ plannen maken bij Vodafone deel uit van een groter #FastForward-project. In september heeft Vodafone de landelijke dekking van het 4G-netwerk afgerond. Achter de schermen is ondertussen gewerkt aan de volgende stap: nieuwe netwerktechnologieën, waaronder het hier genoemde 4G+/LTE-Advanced. Tijdens een sessie in Amsterdam legde Vodafone aan de pers uit wat 4G+ gaat betekenen voor consumenten en welke nieuwe toepassingen er voor de samenleving zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het streamen van een 4K-film naar je tv-scherm of connected cities. Om de snelheid praktisch inzichtelijk te maken, vertelde Jongeneel dat het straks mogelijk is om op vijf 4K-televisies tegelijk live tv-beelden te streamen. Hoewel het praktisch nut daarvan misschien niet meteen duidelijk is, kan het wel handig zijn als je met meerdere mensen in een studentenhuis zit.

KPN ook druk bezig met LTE-Advanced

Concurrent KPN is ook druk bezig met LTE-Advanced. Zij kondigden een paar dagen geleden aan dat ze per 1 juli de 4G-snelheid voor alle klanten gaan verhogen. Ze kunnen straks downloaden met een snelheid van 50 Mbit/s, een snelheid die voorheen alleen bij duurdere abonnementen werd aangeboden. Ook gaat KPN het 1800MHz 4G-netwerk uitbouwen voor LTE Advanced. Daarbij gaan ze de 1800MHz-frequentie combineren met de 800MHz-frequentie, zodat er snelheden tot 200Mbit per seconde kunnen worden behaald.

Volgende week vindt de LTE World Summit in Amsterdam plaats, waar je nog meer kan horen over nieuwe netwerktechnologieën. KPN CTO Erik Hoving en Vodafone CTO Vodafone Mallikarjun Rao zijn daar ook van de partij.

Openingsafbeelding: Jonel Hanopol

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.