Verkoop iPhone illegaal volgens Australische handelswet

Verkoop van de iPhone in Australië zou volgens de huidige handelswetten illegaal zijn als Apple kiest voor een exclusieve overeenkomst met één operator. Net als in Frankrijk is het niet toegestaan om de keuze voor de consument te beperken, zo betogen twee juridisch deskundigen.

Eerder leverde de verkoop van de Apple iPhone al problemen op in Frankrijk. Nu is er rumoer in Australië: verkoop van de iPhone zou volgens de huidige handelsregels wel eens illegaal kunnen zijn. Zo beweert althans een groep juridische onderzoekers uit Queensland. De inwoners van Australië zouden daardoor de iPhone dit jaar wel eens mis kunnen lopen. Het gaat daarbij eveneens om koppelverkoop: volgens de Trade Practices Act is het niet toegestaan dat Apple met één mobiele operator de Australische markt opgaat en daarbij slechts toestaat dat de iPhone op dat ene mobiele netwerk wordt gebruikt.

Juridisch onderzoeker Dale Clapperton en hoogleraar recht Stephen Corones, beide verbonden aan Queensland University of Technology, schrijven dit in het universiteitsblad QUT Law and Justice Journal. Het gaat er daarbij om dat er technologie (een simlock) wordt gebruikt om de keuzemogelijkheden van consumenten te beperken. De Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) zou in zo’n geval moeten bepalen of de werkwijze van Apple oneerlijke concurrentie oplevert en daarbij de handelswet overtreedt.

De onderzoekers maken daarbij een vergelijking:

Het is alsof Ford beslist dat van nu af aan alle auto’s die ze produceren alleen benzine van Shell mogen tanken. Vul je je auto met brandstof van BP, dan zal het ontstekingssysteem dat detecteren en de auto uitschakelen. Consumenten dwingen om zaken te doen met derde partijen voor niet-gerelateerde producten en diensten is fundamenteel slecht voor de concurrentie.

Op dit moment worden er wel telefoons met simlock verkocht in Australië. Clapperton is van mening dat als de iPhone in Australië verkocht gaat worden, dit met een niet-exclusief contract moet worden gedaan. Maar gezien de situatie in andere landen, is dat niet erg realistisch. Apple Australië had geen commentaar. Toch zijn de onderzoekers redelijk laat met hun constateringen: de perikelen in Frankrijk speelden vorig jaar al en op dat moment werd er ook al volop over de introductie in Australië (via Telstra) gespeculeerd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 februari 2008, 11:00
Categorie Apple
Onderwerpen concurrentie, wetten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.