ulu-connected-car

ULU Connected Car-systeem wil Nederland snel veroveren

ULU is een dongle voor de OBD-poort in de auto, waarmee je allerlei voertuiggegevens en data over rijgedrag kunt uitlezen. ULU wil in sneltreinvaart Nederland veroveren.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

ulu-connected-car

Vandaag werd bekend dat het Nederlandse bedrijf ULU een half miljoen investeringsgeld heeft gekregen. Ze gaan het geld gebruiken om het connected car-systeem dat ze hebben ontwikkeld versneld in de Benelux beschikbaar te stellen en verder te optimaliseren. ULU werkt met een dongel, die je op de OBD-poort van de auto kunt aansluiten. Deze ‘usb-poort’ van de auto kun je gebruiken om snelheid, kilometerstand en conditie van de auto af te lezen. In Nederland zie je nog weinig toepassingen van OBD-dongels en is het uitlezen van data vooral populair bij de echte autoliefhebbers. Maar dat kan gaan veranderen, nu ULU extra snel in de Benelux wil groeien. Je kunt de gegevens uitlezen via een iPhone-app, dus onze interesse was meteen gewekt. Wat houdt ULU in en wat kun je ermee?

ULU: Connected Car-dongel

ULU maakt een soort usb-stick voor de auto, waarmee verzekeraars, autodealers en bedrijven inzicht krijgen in het rijgedrag van verzekerden, klanten of werknemers. Dat klinkt als ‘spionage’ maar als gebruiker zitten er ook voordelen aan. Je kunt bijvoorbeeld een lagere premie krijgen van de verzekeraar, als je veilig rijdt. Een autodealer of garage kan de ULU-stick gebruiken om te bepalen welke onderdelen vervangen moeten worden.

ulu-dongle

ULU, hoe werkt het?

ULU maakt een dongel, zoals je op de foto hierboven kunt zien. Dit is een plug-and-play stick, die je aansluit op de OBD-poort. De dongel verzamelt informatie zoals locatie, snelheid en rijgedrag dankzij ingebouwde sensoren zoals een versnellingsmeter. Ook leest de dongel data uit van het voertuigsysteem. Door de data te interpreteren ontstaat een overzichtelijk dashboard, waarop je als bestuurder of verzekeraar interessante data kunt aflezen. Interessant is ook dat de dongel herkent wanneer er iets mis is, bijvoorbeeld bij diefstal of een ongeval.

ulu-desktop

Wat is OBD

Een OBD2-adapter is een apparaat dat ervoor zorgt dat je gedetailleerde data van je auto, zoals de motorsnelheid, met een smartphone (Android, iPhone, iPad, Blackberry) of laptop kunt uitlezen.
Veel nuttige informatie en uitleg over OBD (On-board Diagnostiscs) lees je op deze website: Oobeedee.nl.

ULU-dashboard

Op het dashboard zie je als gebruiker onderhoudsinformatie (wanneer moeten bepaalde onderdelen vervangen worden, wanneer moet je olie verversen?) en andere nuttige informatie. Deze informatie is via een iPhone-app en via de desktop te raadplegen. Het meest interessant is natuurlijk het rijgedrag: je kunt zien hoe je in de afgelopen periode hebt gereden, of je je netjes aan de verkeersregels hield of als een dolle door de bebouwde kom scheurde. Als je in Nederland een soortgelijke dongel wilde kopen, kon je al terecht bij partijen als RitAssist.

Hoe ‘Nederlands’ is ULU?

ulu-app-iphoneULU wordt een ‘Nederlandse’ start-up genoemd, maar het bedrijf is internationaler dan je denkt. De 40-jarige oprichter Jošt Faganel, werkte eerder bij Microsoft en Hewlett Packard. Het bedrijf was onderdeel van Startupbootcamp HighTechXL in Eindhoven en begon afgelopen februari de eerste proeven met partners, waaronder verzekeringsmaatschappij IkRijverzekerd, Auto Distribution (distributeur van reserveonderdelen) en grote autodealers zoals Van Den Udenhout en Bochane. Ook draaide er een proef bij consultancybedrijf EY, die medewerkers met een ULU-stick de weg op stuurde. In februari gaf ULU aan dat ze een half miljoen euro financiering nodig hadden voor verdere uitrol in Nederland en dat is nu gelukt. Gek genoeg komt dat geld niet uit Nederland zelf, maar van de Chinese financieringsmaatschappij Fang Group. Fang Group zag ULU tijdens de Demoday van Startupbootcamp HightechXL en raakte onder de indruk.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
13 mei 2015 om 18:15
Onderwerp
Categorie
Accessoires
19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.