Apple News+ op verschillende apparaten.

Deelnemers ontevreden over Apple News+, Apple neemt maatregelen

Uitgevers zijn ontevreden met de resultaten die ze met Apple News+ halen. Apple had ze een flinke toename in bezoekers en inkomsten beloofd, tot wel 10 keer zoveel als met Texture. Maar dat bleek iets te optimistisch.

Apple: ’10 keer meer omzet’

In maart 2018 nam Apple de digitale tijdschriftendienst Texture over. Precies een jaar later had Apple de dienst omgebouwd en ging het als Apple News+ van start in de Verenigde Staten. Een groot succes is het nog niet. Apple ging na de overname in gesprek met de uitgevers van tijdschriften en websites, sloot nieuwe deals af en probeerde nieuwe deelnemers te overtuigen om mee te doen. De gouden bergen die daarbij werden beloofd blijven nu een beetje uit. Uitgevers zouden hun omzet met een factor 10 zien verdubbelen, in vergelijking met Texture. Dat blijkt niet het geval.


In werkelijkheid is het één twintigste van wat Apple had voorgespiegeld. Andere uitgevers melden dat hun omzet zelfs lager is geworden in vergelijking met Texture, terwijl anderen ongeveer hetzelfde verdienen. En dat is vreemd, want Texture was een relatief kleine speler. Verder klaagde een deelnemer tegen BusinessInsider dat Apple niet echt energie lijkt te steken in de tijdschriftendienst en dat de layout van pagina’s niet goed is. Uitgevers willen ook dat het gemakkelijker wordt om tijdschriftpagina’s om te zetten voor de app.

Het goede nieuws is dat Apple de kritiek ook gehoord heeft. Ze zouden bezig zijn input te verzamelen, om te kijken of er iets kan worden verbeterd. Apple gaf daarbij toe dat sommige gebruikers in verwarring komen door het verschil tussen gratis artikelen en betaalde content. De app zal nu intuïtiever worden gemaakt.

Apple News+ op verschillende apparaten.

Digitale tijdschriften blijven een lastig onderwerp. In Nederland zijn meerdere pogingen gedaan om een succesvolle dienst voor tijdschriftendienst op te zetten. Sommige diensten houden het vrij lang vol, vaak met buitenlands investeringsgeld, terwijl andere na verloop van tijd weer verdwijnen. Meest recent is het faillissement van de maker van Leeslounge, waardoor abonnees opeens geen tijdschriften meer kregen. In zo’n geval heb je ook geen toegang meer tot digitale artikelen, iets wat je met een papieren tijdschrift niet kan overkomen.

Bekijk ook

Tijdschriften lezen op iPad en iPhone: zo lees je Nederlandse bladen

Nederlandse tijdschriften lezen op iPad en iPhone: welke diensten zijn er zoal en hoe lees je ze op iOS? Deze gids geeft uitleg over de mogelijkheden, ook voor België!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.