twitter-app

Twitter experimenteert met trending topics in tijdlijn

Twitter overweegt om trending tweets in je tijdlijn te plaatsen, zodat je kunt volgen wat er speelt en waar mensen zoal over praten. Het maakt de tijdlijn nog minder chronologisch.

twitter-appJouw Twitter-tijdlijn gaat er binnenkort iets anders uit zien. Tussen de berichten van vrienden en reclames krijg je ook trending topics te zien. Het gaat om een stuk of vijf populaire tweets rondom een bepaald onderwerp. De trending topics zijn nu bij een beperkt aantal gebruikers te zien; volgens Twitter gaat het om een experiment. Als het bevalt krijgt iedereen de trending topics te zien.

Trending topics zoeken

Twitter is een prima middel om te volgen ‘wat er speelt’ in de wereld, maar tegelijk kan het ook vertekenen. Als de Twitter-community zich druk maakt om een bepaalde ontwikkeling, hoeft het niet zo te zijn dat de man in de straat er ook mee bezig is. Pas als onderwerpen het journaal en de actualiteitenprogramma’s halen, hoor je iedereen erover. Wie voorop wil lopen volgt daarom de trends op Twitter en dat kan nu al op verschillende manieren. In de Tweetbot-app kijk je bijvoorbeeld bij Zoeken > Browse > Trends. Je kunt ook nog filteren op locatie (Nederland) of op stad (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht). Zo blijken mensen in Utrecht zich momenteel druk te maken over #1jaarZorgtransitie, Wie is de Mol, Ajax, Terry Wogan en Feyenoord-ADO.

In de officiële Twitter-app hoef je niet eens moeite te doen: druk op het zoekvak en je ziet meteen al dat #widm (Wie is de Mol), #ProtocolUK en #Rolex24 momenteel trending zijn. De officiële Twitter-app toont alleen de trending onderwerpen in jouw omgeving, zonder dat je daarbij kunt filteren op land of stad.

Experiment met trending topics

Maar als de plannen van Twitter doorgaan hoef je zelfs die simpele tik op het zoekicoon niet meer te doen. Een stuk of vijf tweets rondom #widm verschijnen dan automatisch in je tijdlijn. Het is te hopen dat je daarbij zelf ook selecties kunt maken, of kunt aangeven dat je echt niet zit te wachten op spoilers of tweets rondom tv-programma’s waar je liever niet naar kijkt.

Hieronder zie je een voorbeeld van zo’n trending topic: gebruikers kregen te zien dat het topic #AusOpen momenteel trending is. Ze kregen daarbij ook meteen een tweet te zien:

Trending topic op Twitter

Het invoegen van allerlei tweets maakt het lastiger om nog over een tijdlijn te spreken. De tweets staan door de mix van advertenties en terugblikken van belangrijke tweets die je hebt gemist, al lang niet meer in chronologische volgorde. Doel van het experiment met de trending tweets is ongetwijfeld om te zorgen dat mensen meer betrokken raken bij Twitter, vooral om te kijken wat er speelt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 januari 2016, 11:09
Categorie Apps
Onderwerpen trends, twitter

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.