TSC Music verbetert je gehoor

Deze app gaat je gehoor trainen en verbeteren

TSC Music is een app die je gehoorcellen traint, waardoor je frequenties van muziek beter leert herkennen. Je gehoor verbetert opmerkelijk, beloven de makers van de app.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Huh, wat? Earlogic heeft een app uitgebracht waarmee je je gehoor leert te verbeteren. De app met de naam TSC Music (link) gebruikt een techniek met de naam ‘threshold sound conditioning’ om te zorgen dat je gaandeweg bepaalde frequenties beter hoort. Door een voor-en-na-test te doen vergelijk je of het herkennen van tonen is verbeterd.

TSC Music verbetert je gehoor

TSC Music verbetert je gehoor

Naarmate je ouder wordt, gaat ook je gehoor achteruit. Maar er spelen meer factoren mee, zoals gehoorverlies door te luide muziek en het feit dat je oor niet getraind is om bepaalde geluiden te herkennen. Vooral op dat laatste richt TSC Music zich. Het wert als volgt: je gaat op een rustige plek zitten en doet de gehoortest in de app. Daarbij krijg je geluiden in vijf frequentiegebieden te horen. De app bepaalt hoe goed jouw gehoor is en past op basis daarvan de muziek aan. Je gaat vervolgens enkele weken lang via de app muziek luisteren die op jouw telefoon staat of die je kunt streamen van YouTube, Spotify, Soundcloud of een (beperkte) collectie van TSC Music zelf. Apple Music staat voor een later moment gepland. De app optimaliseert het geluid voor jouw gehoorsituatie. Je moet het geluidsvolume op ongeveer 50 tot 55 procent zetten.

TSC Music

Na een paar weken dagelijks een uurtje of twee luisteren moet je gehoor zijn verbeterd. Je kunt in de app een test doen om te zien of je bepaalde frequenties nu beter hoort. De technologie van de app is getest bij meer dan 100.000 personen, maar dat was wel op de desktop. Volgens een onderzoek van Stanford University heeft de app positieve effecten, al is het onderzoeksrapport nog steeds niet vrijgegeven. Ook belangrijk om te weten: het Stanford-onderzoek werd voor een deel gefinancierd door Earlogic, de maker van deze app. Hoe dan ook: omdat de app gratis is kun je het zonder kans op een financiële strop zelf proberen.

Training voor je gehoorcellen

Hoe het werkt? geluid zorgt dat de haarcellen in het slakkenhuis (het spiraalvormige gedeelte in je binnenoor) gaan trillen en zenuwsignalen doorsturen naar je hersenen. In de loop der jaren worden de haarcellen minder gevoelig. Door deze cellen te ‘trainen’ kun je ze versterken, is het idee. Daarvoor gebruikt de app een speciaal algoritme, dat het akoestische signaal aanpast.

De vraag is alleen hoe Earlogic geld wil verdienen met een gratis app. Zelf vergelijken ze TSC Music met fysiotherapie voor je oor. De verbetering zou al binnen 2 weken kunnen optreden, maar er zijn ook mensen die een hele maand flink moeten doorgaan met muziek luisteren om het effect te merken. In de app zie je je voortgang en het aantal ‘trainingsuren’. Als je wilt kun je de app ook in bed gebruiken en daarbij de slaapmodus inschakelen, waarbij de muziek na een uur uitschakelt – een functie die je overigens ook met de gewone timer op de iPhone kunt activeren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 februari 2017, 16:44
Categorie Apps
Onderwerpen gehoor, muziek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.