shutterstock_260722550

TomTom Places stopt op 1 juli, dit zijn de alternatieven

TomTom Places stopt op 1 juli. Welke alternatieven zijn er om locaties en verkeersinformatie op te vragen?

shutterstock_260722550
Als je snel bent, kun je nog heel even de TomTom Places-app downloaden uit de App Store en nog één dag zoeken naar nuttige plaatsen. Vanaf 1 juli verdwijnt de app. Is dat erg? Welnee, want er zijn ondertussen voldoende alternatieven.

TomTom Places: nuttige plaatsen en verkeersinformatie

TomTom Places is een gratis dienst, waarmee je dichtstbijzijnde winkels, restaurants en andere bedrijven kunt opzoeken. Je kunt vervolgens de snelste route opvragen naar je eindbestemming. Bij elke locatie zie je bedrijfsinformatie zoals adres, openingstijden en website. Favoriete plekken kun je toevoegen aan de lijst met favorieten en als je bij restaurants meer wilt weten, klik je op de IENS-knop.

TomTom Places locaties op kaart TomTom Places details winkels

Je kon met TomTom Places ook file- en verkeersinformatie opvragen en routes plannen. Daarvoor had je niet de (veel duurdere) TomTom-navigatiesoftware nodig. De app gaf dankzij IQ Routes en HD Traffic een betrouwbare inschatting van je aankomsttijden. Toen de app in 2011 verscheen, kwamen er regelmatig updates uit. Maar sinds 2013 is er weinig nieuws meer te beleven in TomTom Places. Misschien kostte het teveel moeite om alle locatie-informatie up-to-date te houden, misschien vond TomTom dat er al genoeg andere diensten waren die dezelfde informatie boden.

Hoe dan ook: de navigatiefabrikant heeft de knoop doorgehakt en gaat stoppen met TomTom Places. Vanaf 1 juli kun je de app niet meer downloaden en zal de file-informatie niet meer worden bijgewerkt. Vervelend voor de fans, maar gelukkig zijn er genoeg alternatieven. Hieronder stellen we een paar aan je voor.

Lees ook: Beste iOS-apps voor locaties en bezienswaardigheden

In Google Maps kun je zoeken naar allerlei nuttige plaatsen. Je kunt ook meteen informatie over opvragen zoals adres, openingstijden en telefoonnummer. Vanuit de app zie je beoordelingen en heb je de mogelijkheid om favoriete locaties op te slaan.

Deze app wijst je supersnel de weg naar pinautomaten, tankstations, hotels, ziekenhuizen en andere nuttige plaatsen. Er zitten ruim 20 categorieën in, waarbij je meteen kunt zien hoe ver je moet lopen. Adresinformatie voeg je toe aan je adresboek of stuur je door naar vrienden.

Zoek je een restaurant of bar, dan is Foursquare onovertroffen. Er zijn maar weinig apps die zoveel beoordelingen van restaurants bevatten. Zoek je een leuk restaurantje in de buurt, dan start je de Foursquare-app op en krijg je altijd nuttige tips te zien. Tenzij je in een toeristendorp zit, maar als je daar naartoe bent gereisd, ben je vast niet op zoek naar een authentiek restaurantje waar alleen locals komen.

Lees ook: 5 iOS apps voor het vinden van restaurants

Wie de file-informatie van TomTom Places mist, kan gebruik maken van Flitsmeister. Deze Nederlandse app waarschuwt je niet alleen voor flitspalen, maar geeft ook verkeersinformatie door. Voor een Pro-abonnement betaal je €5,99 om advertenties uit te schakelen, reisstatistieken te zien en de flitsershistorie van Nederland te bekijken.

RTL heeft een eigen file- en flits-app waarmee je soepel door het verkeer beweegt. Je ziet de vertraging op de route en ziet ook of er alternatieven zijn. Het handige van Routeradar (van de makers van Buienradar) is dat de app je dagelijkse routes naar je werk en naar huis leert kennen. De app weet voordat je vertrekt al of er file staat.

Wil je gebruik blijven maken van de IQ Routes en HD verkeersinformatie, dan kun je natuurlijk ook de TomTom-navigatiesoftware gaan gebruiken. Voor een eenmalig bedrag van 40 euro kun je tot in lengte van dagen blijven navigeren. Voor de verkeersinformatie moet je wel een apart abonnement afsluiten van €3,99 per maand. TomTom heeft ook een aparte app voor flitsers: TomTom Flitsers Benelux. Die levert echter geen file-informatie.

Gebruik Apple Kaarten en Siri

Waarom een aparte app installeren, als je alle functies al gewoon op je iPhone hebt? Met Apple’s Kaarten-app heb je net als in Google Maps toegang tot allerlei nuttige plaatsen, inclusief beoordeling, adres, telefoonnummer, foto’s, recensies van TripAdvisor en Yelp, routes en loopafstand. Die informatie kun je ook opvragen via Siri: vraag simpelweg naar een pizzeria of een koffietentje in de buurt en Siri vertelt je welke het best gewaardeerd worden.

Openingsfoto: Antonio Guillem, via Shutterstock.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 juni 2015, 12:13
Categorie Apps
Onderwerp tomtom

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.