Tim Cook bezoekt de Apple Store.

Tim Cook over de Apple Car: ‘Het zal nog lang kerstavond zijn’

Tim Cook heeft op een bijeenkomst voor aandeelhouder gezegd dat het nog lang kerstavond zal zijn, als het om de Apple Car gaat. Wat bedoelt hij daarmee?

Over de Apple Car wil Tim Cook niets zeggen, maar hij heeft met een cryptische uitspraak toch weer de publiciteit gehaald. Op een bijeenkomst voor aandeelhouders kreeg Cook vooral vragen over de FBI-zaak voor zijn kiezen, maar de Apple Car kwam uiteraard ook weer ter sprake. Cook besloot om er een raadsel van te maken. “Weet je nog toen je kind was en het was Kerstavond?” vertelde de Apple-topman zijn publiek. “Het was zo spannend. Je wist niet wat er beneden was. Nou, het zal nog wel een tijdje kerstavond blijven.”

Tim Cook bezoekt de Apple Store.

Daarmee lijkt Cook aan te geven dat we voorlopig nog niets te horen krijgen over het autoproject. Dat Tim Cook de afgelopen tijd meer hints geeft over een mogelijke Apple Car komt vooral omdat analisten, investeerders en anderen hem er steeds naar vragen. Cook kan eventuele plannen moeilijk ontkennen, omdat Apple de afgelopen twee jaar veel auto-experts heeft aangenomen. Maar het lijkt ook nog niet zover dat Apple al definitief groen licht heeft gegeven voor een eigen auto.

Onlangs wekte hij in een interview de indruk dat het project nog in de onderzoeksfase zit. Zolang Apple alleen experts inhuurt, blijven de kosten nog binnen de perken en kunnen ze elk moment nog besluiten om het niet door te laten gaan. Zo zijn er wel meer projecten binnen Apple, waaraan wordt gewerkt maar waar uiteindelijk geen concreet product uit komt.

Zodra Apple toegeeft dat ze inderdaad een auto maken, kunnen ze er niet meer onderuit. We zullen de komende jaren dan ook nog regelmatig dit soort beweringen zien, die eigenlijk weinig meer om het lijf hebben dan: ‘wacht maar af wat er komt’.

Het kan ook nog wel even duren voordat we weten of het bouwen van de Apple Car doorgaat. De eerste modellen (als ze er komen) worden pas rond 2019 verwacht.

Apple-aandeelhouders willen niet meer diversiteit

Tijdens de bijeenkomst van aandeelhouders was er ook een interessante andere ontwikkeling: er werd een voorstel ingebracht om versneld meer diversiteit in de top van Apple door te voeren. Nu bestaat het bestuur nog voornamelijk uit blanke mannen: 15 van de 18 topmensen bij Apple behoren tot die groep. Er lag een voorstel om deze verhouding versneld te verbeteren, maar 94,9% van de aanwezigen stemde tegen. Overigens werd al verwacht dat het voorstel het niet zou halen. Cook beloofde desondanks aan meer diversiteit te werken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 februari 2016, 10:07
Categorie Geruchten
Onderwerpen apple car, tim cook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.