Tim Cook en Jean Liu van Didi Chuxing, samen in de auto

Tim Cook bezoekt China, vlak na investering in taxirittenbedrijf

Tim Cook is in China om zaken met ontwikkelaars te regelen. Maar ook om goede connecties op te bouwen met Didi Chuxing, het taxirittenbedrijf waarin Apple fors heeft geïnvesteerd.

Apple CEO Tim Cook is momenteel in China om de relaties met het land te verbeteren. Als onderdeel van zijn bezoek bracht Cook op maandagochtend een bezoek aan de Apple Store in Beijing, samen met de president van taxirittenbedrijf Didi Chuxing, Jean Liu (zie foto). Het duo verschijnt op een opvallend moment in het openbaar: slechts dagen nadat Apple heeft bevestigd dat ze 1 miljard dollar in Didi hebben geïnvesteerd.

Tim Cook en Jean Liu van Didi Chuxing, samen in de auto

Tim Cook in China

Volgens de Chinese staatsmedia is Cook in China vanwege ‘ontwikkelaarsactiviteiten’. Er zouden meerdere managers van appontwikkelaars aanwezig zijn geweest bij het evenement. Cook vertelde later in een interview dat Chinese appontwikkelaars 7 miljard dollar hebben verdiend, waarvan 3,5 miljard dollar in het afgelopen jaar.

Maar Cook’s bezoek draait om meer dan ontwikkelaars spreken. Apple heeft een miljard dollar geïnvesteerd in Didi Chuxing en zegt daarmee de Chinese markt beter te willen begrijpen. Volgens Cook heeft Apple de investering gedaan omdat ze “een fantastisch managementteam hebben” en dat “het doel ook gericht is op het milieu, om de hoeveelheid vervuiling terug te dringen, door het efficiënter gebruik maken van auto’s”. Didi biedt niet alleen een Uber-achtige taxirittendienst aan, maar heeft ook ervaring met autodelen.

Tim Cook en Jean Liu van Didi Chuxing (links op de foto) in Apple Store Beijing

Juist daarom denken veel mensen dat er meer achter zit: Apple kan de nauwe banden met Didi gebruiken voor betere relaties met de Chinese overheid, kan ervaring opdoen met autodelen voor de toekomstige Apple Car en kan ook nog meer leren over het gedrag van Chinese concurrenten. De afgelopen jaren is China uitgegroeid tot de op één na belangrijkste markt, na de VS.

De investering versterkt in ieder geval de geruchten dat de deal iets te maken heeft met Apple’s project om een elektrische auto te bouwen, misschien zelfs een zelfrijdend model. Apple kan de auto’s gaan testen via Didi, zonder dat het opvalt. Ook zou Apple uiteindelijk via Didi kunnen profiteren van de enorme Chinese afzetmarkt: er wonen veel mensen, die allemaal van A naar B getransporteerd willen worden. Momenteel heeft Didi al 78% van de Chinese markt voor taxiritten in handen.

Het is onbekend of Cook nog hoge overheidsfunctionarissen gaat bezoeken tijdens zijn bezoek aan China. In april moest Apple de iBookstore en iTunes Movies sluiten in het land, omdat de overheid liever lokale, China-vriendelijke films en boeken wil promoten onder de bevolking.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 mei 2016, 9:46
Categorie Achtergrond
Onderwerpen apple car, china, tim cook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.