T-shirts kunnen in de toekomst je iPhone opladen

Onderzoekers in South Carolina hebben van een gewoon t-shirt een draagbare batterij gemaakt. Deze zou kunnen dienen als accu voor bijvoorbeeld je iPhone.

Oplaad t-shirtVolgens onderzoekers van de Universiteit van South Carolina kan een aangepast t-shirt dienen als een condensator, waardoor er een elektrische lading in opgeslagen kan worden. Op deze manier zou je t-shirt volgens de onderzoekers kunnen dienen als een oplader voor bijvoorbeeld je iPhone en iPad. Handig, want op deze manier zou je altijd een extra oplader bij de hand hebben.

Door een t-shirt te weken in fluoride en vervolgens te bakken in een zuurstof-vrije oven, veranderde het katoen in een materiaal dat een elektrische lading kan dragen. Bij de test werd een gewoon, in de winkel gekocht t-shirt gebruikt. Vervolgens werd er een nanometer-dikke laag magnaan-oxide over het t-shirt geplaatst, die de opslagcapaciteit verbeterde. De t-shirtbatterij bleek in staat om duizenden keren opgeladen te worden, zonder dat de kwaliteit verloren ging.

Het t-shirt zou alleen nog een aansluitpunt nodig hebben om je iPhone makkelijk op te laden. Bevestigen ze deze aan de onderzijde van het shirt, dan zou je de iPhone zelfs vanuit je broekzak kunnen opladen.

De onderzoekers uit South Carolina zijn niet de eersten die met een oplaadshirt komen: in juni dook er nog een prototype op van een shirt, dat met behulp van geluidsgolven de batterij van je iPhone oplaadt. Dit shirt slaat electriciteit alleen niet op in de stof, maar in een aparte batterij. Daarnaast moet je bij dit tweede shirt rondlopen met een grote rechthoek op je buik. De nieuwe methode uit South Carolina zou het mogelijk maken om shirts als batterijen te gebruiken, zonder dat ze er anders uit gaan zien.

Via BGR.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 juli 2012, 10:00
Categorie Achtergrond
Onderwerpen accu, batterij

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.