Staking bij Foxconn door verscherpte kwaliteitscontrole iPhone 5 (update)

Medewerkers van Foxconn zouden in staking zijn gegaan vanwege een verscherpte kwaliteitscontrole. De iPhone 5 mag niet langer krasjes en deukje bevatten in de schermrand of het aluminium van de achterkant.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iphone 5 schadeChina Labor Watch meldt dat duizenden medewerkers van Foxconn in staking zijn gegaan over kwaliteitscontroles. Update: Foxconn ontkent dat er sprake is van stakingen. Er was wel een conflict met een groep werknemers, zo liet Foxconn weten. Volgens mensenrechtenorganisatie China Labor Watch waren er tussen de 3.000 en 4.000 medewerkers in een iPhone 5-fabrikan in staking gegaan.

Foxconn is fabricagepartner voor veel Apple-producten. De staking zou te maken hebben met het feit dat de kwaliteitscontrole voor de iPhone 5 is opgevoerd, nadat enkele gebruikers klaagden over krasjes en deukjes. De nieuwe kwaliteitsstandaarden houden in dat een deukje in het aluminium niet meer dan 0,02 mm diep mag zijn. Ook mogen krasjes in het aluminium op de achterkant en de metalen schermrand rondom de iPhone niet meer voorkomen. Voor gebruikers zijn de nieuwe regels goed nieuws: de kans dat er nog beschadigde iPhones uit de verpakking komen wordt kleiner. Maar het personeel dat de iPhones moet produceren is er niet blij mee.

De Foxconn-medewerkers zouden niet in staat zijn om voldoende iPhones op te leveren die aan de nieuwe kwaliteitsstandaarden voldoen en besloten vervolgens in staking te gaan. Ze zeggen dat de nieuwe richtlijnen te moeilijk uit te voeren zijn, als ze niet de juiste training krijgen. Ook beweren ze dat het design van de iPhone 5 niet deugt. Het zou zelfs hebben geleid tot vechtpartijen tussen medewerkers, waarbij gewonden vielen en materiële schade werd geleden. Fysieke dreigementen tussen medewerkers zouden zijn genegeerd door het management van Foxconn, waarna uiteindelijk het werk werd stilgelegd. Volgens China Labor Watch legt Foxconn teveel druk op de medewerkers. Hoe het nu precies zit is onduidelijk. Foxconn meent dat het maar om een kleine groep medewerkers gaat. Maar zelfs 3000 tot 4000 mensen zijn maar een kleine groep, vergeleken met het totale aantal medewerkers van Foxconn (rond 1 miljoen).

Phil Schiller, marketingtopman van Apple, gaf overigens aan dat krasjes op aluminium normaal zijn. Maar op het moment dat je je iPhone 5 uit de doos haalt, wil je natuurlijk dat hij nog helemaal gaaf is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 oktober 2012, 10:17
Categorie Apple
Onderwerp foxconn

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.