Foxconn robots

‘Chinese scholieren worden door school gedwongen om iPhone X te produceren’

In de Foxconn-fabriek blijken veel studenten overuren te maken die werken aan de productie van de iPhone X. De studenten zouden door school gedwongen worden om in de fabriek te werken.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Foxconn robots

Bij de fabricage van de iPhone X in de Foxconn-fabriek zouden scholieren door school gedwongen worden om te werken aan de iPhone X, zo meldt de Financial Times. Er zou daarbij spraken zijn van flink wat overuren met werkdagen van maar liefst elf uur. De scholieren zijn weliswaar niet in dienst van Apple, maar het bedrijf is uiteraard wel verantwoordelijk voor de gang van zaken bij bedrijven waar ze werk aan uitbesteden. Volgens Apple worden er regelmatig strenge controles uitgevoerd om te zorgen dat er aan de arbeids- en veiligheidsvoorschriften wordt voldaan.

‘Chinese scholieren gedwongen door school’

De Financial Times heeft zes scholieren gesproken die geregeld elf uur per dag aan de iPhone X werken. De scholieren zouden werken in een fabriek in Zhengzhou in China. Werkdagen van elf uur zijn illegaal voor de Chinese wet, waar een maximum van veertig uur per week ingesteld is. Volgens deze zes scholieren maken ze deel uit van een groep van drieduizend studenten die werkzaam zouden zijn in de fabriek. Eén van de studenten zegt door de Zhengzhou Urban Rail Transit School gedwongen te zijn om in de fabriek te werken, zodat ze werkervaring op kunnen doen. Pas na deze werkervaring zouden ze hun school af kunnen maken.

Zowel Apple als Foxconn zelf hebben gereageerd op het verzoek van de Financial Times. Beide geven aan dat ze inderdaad ontdekt hebben dat er gevallen zijn waarin scholieren overuren maakten, waarna er meteen actie is ondernomen. Beide bedrijven geven echter aan dat de studenten vrijwillig aan het werk waren. Ook zouden ze beloond worden voor het werk in de fabriek. De desbetreffende scholieren zijn tussen de 17 en 19 jaar oud.

Foxconn huurt elk jaar in deze periode extra medewerkers in om aan de grote vraag van onder andere nieuwe iPhones te voldoen. Omdat het dit jaar niet om twee maar om drie nieuwe toestellen gaat en de vraag naar de iPhone X groot is, zouden er dus extra mensen ingeschakeld zijn. In plaats van 100.000 medewerkers kan het in deze drukke periode gaan om maar liefst 300.000 scholieren die 20.000 iPhones per dag maken. Dit jaar zou de vraag naar mankracht dus nog veel groter zijn.

Mogelijk heeft Foxconn extra mensen ingehuurd om de verloren tijd in te halen. De productie van de iPhone X loopt iets moeizamer dan voorgaande jaren, waardoor de financiële resultaten voor Foxconn het afgelopen kwartaal lager uitvielen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 november 2017, 14:26
Categorie Achtergrond
Onderwerpen china, foxconn, iPhone X, productie

iPhone X

De iPhone X (iPhone 10) was Apple's toptoestel voor 2017, met onder andere Face ID gezichtsherkenning, een OLED-scherm en een vrijwel randloos scherm. Is dit toestel nog steeds een goede keuze? Je leest het hier. De iPhone X is in 2018 opgevolgd door de iPhone XS.

iPhone X
26 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.