telegram hd icoon groot

Telegram HD: compleet nieuwe app ook geoptimaliseerd voor iPad

Telegram HD is de opvolger van Telegram Messenger. De berichtenapp moet wegens organisatorische problemen worden vervangen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Telegram Messenger heet voortaan Telegram HD. Er is een compleet vernieuwde app voor iPhone en iPad verschenen, die je nieuw zult moeten installeren. Telegram is voortaan ook geoptimaliseerd voor de iPad, speelt nog beter video’s af en ondersteunt ook zendlijsten, animated gifjes en grotere foto’s.

telegram-hd-3

Toen Telegram in augustus 2013 voor het eerst verscheen, omschreven we het als een soort WhatsApp-concurrent voor grote bestanden en groepen. Telegram is gemaakt door de oprichter van VKontakte, het grootste sociale netwerk na Facebook. Na de overname van WhatsApp door Facebook dreigden veel mensen naar Telegram over te stappen. Dat leek op het eerste gezicht een loos dreigement, maar als je naar de downloadcijfers van Telegram Messenger in Nederland kijkt, doet de app het op plek #19 in de categorie Sociaal Netwerken niet eens zo slecht. Het blijft alleen lastig om al je vrienden over te halen naar een ander sociaal netwerk over te stappen, waardoor je alsnog gedwongen bent om WhatsApp achter de hand te houden.

telegram-hd-2

Oude app verdwijnt

Telegram HD is een compleet nieuwe app, geschikt voor iPhone en iPad. De oude app is ook nog gewoon verkrijgbaar maar zal niet meer worden bijgewerkt, melden de makers. Dat zou te maken hebben met “organisatorische problemen” die momenteel met Apple worden besproken. Wat die problemen zijn is niet helemaal duidelijk, maar het viel ons wel op dat deze app onder een ander developeraccount is uitgebracht. Ben je al gebruiker van Telegram Messenger, dan zal je dus deze nieuwe app moeten installeren, waarna je opnieuw inlogt. In de App Store waren trouwens ook al onofficiële apps voor Telegram te vinden (zoals deze en deze) maar wie zijn privacy belangrijk vindt, kan die misschien maar beter overslaan. In de FAQ op de website van Telegram leggen de makers van de echte app uit, welke maatregelen ze genomen hebben om het vertrouwen van de gebruikers te winnen.

Telegram op de iPad: telefoonnummer nodig

Telegram is gekoppeld aan je telefoonnummer. Dat betekent dat je op de iPad alleen kunt activeren als je een lokaal telefoonnummer hebt, waarop je sms-berichten kunt ontvangen. Vul na het installeren van de app gewoon je mobiele nummer van de iPhone in, wacht tot het sms’je met de 5-cijferige toegangscode op de iPhone binnenkomt en voer de code vervolgens in.

telegram-hd-1

Qua functionaliteit is de app grotendeels hetzelfde gebleven. Oude chats worden netjes ingeladen in de nieuwe app, dus je bent niets kwijt. Je kunt nog steeds chatten met maximaal 200 mensen, video’s en documenten delen, meerdere foto’s versturen en alles wat je ontvangt meteen doorsturen. De Secret Chats zitten er ook nog steeds in, met end-to-end encryptie om te zorgen dat je berichten niet in verkeerde handen komen. Er wordt ook niets gelogd op de servers van Telegram en eventueel kun je instellen dat de berichten op het toestel ook automatisch vernietigd worden op een zelfgekozen moment. Behalve op iPhone en iPad kun je Telegram ook gebruiken op Mac, Windows en Linux.

Pluspunten

  • Groepschatten tot wel 200 personen
  • Veel aandacht voor privacy, bijv. met Secret Chat
  • Goed alternatief voor WhatsApp

Minpunten

  • Hoe haal je je vrienden over naar Telegram?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 augustus 2014, 10:46
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen chatten, telegram

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.