Sicher: nieuwe WhatsApp-concurrent met uitstekende privacy

Sicher is een gratis veilige chat app voor iPhone, Android en Windows Phone. Dankzij versleuteling biedt hij meer privacy dan WhatsApp.

Sicher privacy chat app iPhoneEr is een nieuwe chatapp die zich volledig toelegt op de privacy van de gebruiker. Sicher is vandaag uitgekomen voor iPhone, Android en Windows Phone en is van Duitse origine. De gratis applicatie is ontwikkeld door Shape, die met IM+ een van de eerste populaire chatapps met pushberichten voor de iPhone maakte. In Sicher worden berichten, foto’s, video’s en ook documenten van verzender tot ontvanger beveiligd, waardoor niemand ze ondertussen kan uitlezen.


Sicher is niet de fraaiste chatapp die je tot nu toe op de iPhone hebt gezien. De applicatie is in een frisse turquoise tint gestoken en gaat keurig mee in de designregels van iOS 7, maar de app oogt wel wat simpel. Het hoofdmenu met contacten, chats en instellingen is overzichtelijk, de chats zelf zien er wat droog uit zonder de bekende tekstbubbels. Bovendien zie je boven elk bericht weer een nieuw tijdstip, waardoor een reeks berichten van één iemand onder elkaar onnodig ruim is opgezet.

Sicher bericht weergave Sicher bericht schrijven

Qua functionaliteit is er echter niks op Sicher af te dingen. De app ondersteunt individuele en groepschats, je kan foto’s en video’s versturen, audio-opnames verzenden, je locatie delen, nieuwe gebruikers toevoegen aan een gesprek en gesprekken verwijderen. Maar de killer feature is de integratie met andere apps. Je kan bestanden vanuit andere applicaties, of het nou Dropbox, Evernote of een fotobewerker is, direct doorzetten naar Sicher. Zo verstuur je PDF-documenten, Excel-sheets, Word-documenten en nog veel meer. Het bestand wordt in Sicher zelf beveiligd en kan daarna verzonden worden naar de ontvangers.

Sicher bestanden versturen Sicher opname versturen

Veiligheidsbeloftes

Sicher gebruikt end-to-end encryptie voor de veiligheid van je berichtinhoud. Het betekent dat berichten en bestanden die je verstuurt in de applicatie, lokaal op jouw toestel worden versleuteld nog voordat ze worden verzonden en tijdelijk worden opgeslagen (tot verzending, anders maximaal 14 dagen bewaard) op de servers van Shape. Alleen de ontvanger kan een bericht ontcijferen en bekijken; niemand anders kan erbij.

Shape belooft verder dat ze geen gebruikersstatistieken bijhoudt, dat er geen advertentietrackers worden gebruikt en dat de contactenlijst die je naar de app verstuurt, werkt op matchbasis. Dat houdt in dat telefoonnummers niet inzichtelijk zijn op de servers van Shape, maar dat telefoonnummers elkaar wel kunnen herkennen en Sicher op die manier kan zien dat een vriend van je de app ook gebruikt. De applicatie valt verder onder de Duitse wet, waardoor in ieder geval Amerikaanse overheden niet zomaar bij de gebruikersinformatie van Europese gebruikers kunnen.

Privacy voor jou als gebruiker

Het wachtwoord dat je verplicht op de app zet, is de sleutel naar de ontcijfering van de ontvangen bestanden en het gebruiken van de app. Om veiligheid te garanderen en ervoor te zorgen dat je wachtwoord nergens rondslingert, is er géén backupfunctie. Je moet het wachtwoord dus zelf onthouden – en niet meer vergeten. Het wachtwoord op de app zorgt er natuurlijk wel voor dat anderen je berichten niet kunnen lezen.

Sicher veiligheid instellingen Sicher algemene opties

En zo zijn er meer handige privacydingetjes. Je kan een self-destruct timer op berichten zetten, variërend van een half uur tot twee weken. Berichten worden daarna bij jou én de ontvanger verwijderd. Daarnaast verstuurt de app anonieme pushberichten met de aankondiging dat je een nieuw bericht hebt. Niet wat het bericht is. Zo hoeft de inhoud ook niet met pushbericht-servers worden gedeeld. Jammer is wel dat je geen fotopreviews in de app ziet. Je moet ontvangen foto’s, video’s en bestanden eerst een keer aantikken om ze te ontcijferen en te downloaden – al kan dat met een instelling gelukkig ook automatisch. Maar je moet hoe dan ook een keer tikken om ontvangen beelden te bekijken. Het is ook een veiligheidsmaatregel, maar niet een waar we fan van zijn.

Er zijn ook nog wat kinderziektes die uit de app gehaald mogen worden. De verstuurde locatie klopt niet altijd, Sicher liep één keer vast tijdens het testen en kwalijker: daarna waren enkele berichten ook niet meer terug te vinden. Nog zoiets: als je een groepschat aanmaakt met personen die je individueel al spreekt, wordt een individuele chat opgeofferd en omgevormd tot die groepschat. Erg tricky. Genoeg werk aan de winkel dus.

De beste privacy chatapp op iPhone?

Vergelijking Sicher met andere chat apps tabelOngeacht het ontbreken van een fotopreview en de kinderziektes: als we Sicher zetten tegen de twee andere chatapps die zich volledig op privacy richten, dan ziet de app er beslist niet beroerd uit. De vergrootbare tabel hiernaast is afkomstig van Sicher zelf, maar door uitvoerig onderzoek weten we dat die klopt. De niet opgenomen concurrent Surespot oogt een stuk onverzorgder dan Sicher, laat geen foto’s opslaan en ondersteunt geen groepsgesprekken. Bovendien kan je veel minder soorten bestanden versturen. Dat geldt ook voor het Zwitserse Threema. Die app ziet er beter uit dan Surespot, maar kost 1,79 euro en dat houdt veel potentiële gebruikers tegen.

Sicher is dus fraaier dan zijn beide concurrenten, heeft meer verzendopties én is gratis. Is dat laatste niet heel verdacht? Shape doet aan iPhoneclub.nl een boekje open over het verdienmodel: in-app aankopen voor minder belangrijke functies. Net als Line en Wechat, gaat Sicher actief in de weer met de verkoop van bijvoorbeeld stickers en ‘andere instrumenten voor meer emoties in je berichten’. “We vinden dat de veiligste chatapp ook mooi moet zijn“, schrijft Shape ons. Een veelbelovende gedachte van wat bij de start al de prettigste privacygerichte chatapp op iPhone is. Hopelijk is niet iedereen chatapp-overstapmoe.

Downloaden: Sicher (gratis, iPhone, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.