Malware hacker

Reacties voor: Pas op voor deze nieuwe Mac-malware, steelt al je persoonlijke gegevens

Er is nieuwe malware op de Mac opgedoken genaamd ShadowVault. Het is software die aangeboden wordt op het dark web en al jouw gegevens kan stelen. Hoe bescherm je jezelf?
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 10 reacties

  1. Slechte zaak dit… mag apple wat wat aan doen

  2. Het is misschien irritant als je steeds een melding krijgt van “deze applicatie wil bij je documenten of downloads folder”, maar het bleek wel effectief tegen een (oude variant van) LockBit https://objective-see.org/blog/blog_0x75.html. Verder is het helemaal geen slecht idee om een firewall zoals little snitch op je mac te zetten. Ransomware zal vaak met een “command and controll” server moeten communiceren om de encryptiesleutels uit te wisselen, je gegevens te stelen of andere dingen die je niet wil.

  3. Er wordt geschreven dat er geen gegevens uit Safari gehaald kunnen worden, echter staat er in de screenshot dat ook de Apple Keychain ontsleuteld kan worden; daarmee zijn de wachtwoorden in Safari dus óók niet beschermd. Die worden immers in de Keychain opgeslagen.

  4. Ware het niet interessanter geweest om te zeggen hoe deze malware zich manifesteert? Op sociale media, als een installer, per mail, verstopt in andere software en ga zo maar door?
    Ipv een stukje software (CleanMyMac) aan te bieden dat over het algemeen zelf als een soort van spyware wordt beschouwd….
    Djeezes…

  5. Best ongepast dat jullie clean my mac aanraden.

  6. @kMikaZu: helemaal mee eens! Niets meer aan toe te voegen 🤭 – oh ja, zijn er nog andere apps die deze malware kunnen vinden en verwijderen?

  7. Ben het er mee eens met bovenstaan dat Cleanmymac idd rommel is en niet hetgeen is wat aanbevolen dient te worden.

    Malwarebytes voor de mac kan men proberen. Deze heeft een gratis versie.

  8. iCulture zegt: “Als je altijd software downloadt vanaf een veilige locatie (bijvoorbeeld de Mac App Store) is er niks aan de hand.”

    En als je op een kwaadaardig linkje klikt in je mailbox niet?

  9. @Jean-Paul Horn | iCulture.nl: Ik vergis me helemaal niet. Er zijn verschillende meningen over hoe de software data verzamelt maar wat zeker is: de anti-malware wordt als onbetrouwbaar en onvoorspelbaar beschouwd. En voor de andere zaken zoals onderhoud, heb je die software eigenlijk helemaal niet nodig… MacKeeper is ronduit gevaarlijk, CleanMyMac is niet echt betrouwbaar…

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.