vliegveld schiphol

Schiphol gaat data beschikbaar stellen voor app-makers

Luchthaven Schiphol gaat data beschikbaar stellen voor ontwikkelaar, die hiermee eigen vliegapps voor de luchthaven kunnen bouwen.

Schiphol iOS app iconLuchthaven Schiphol werkt aan een eigen API-platform. Hiermee krijgen ontwikkelaars toegang tot openbare gegevens van Schiphol en kunnen ze eigen apps gaan ontwikkelen. Dit vertelt Schiphol-CIO Albert van Veen in een interview met Emerce.

Schiphol organiseerde onlangs met ‘Aéroports de Paris’ een hackathon, waarbij ontwikkelaars toegang kregen tot bepaalde typen datasets om eigen apps en diensten te ontwikkelen. Daarmee kreeg Schiphol alvast een voorproefje van wat er wellicht zal worden gemaakt als een API beschikbaar wordt gesteld.

De luchthaven volgt het voorbeeld van andere grote, Nederlandse partijen. Eind mei besloot de NPO om data beschikbaar te stellen voor app-ontwikkelaars, zodat zij hun eigen apps ermee kunnen maken. De NS en het KNMI hebben al langer API’s waar ontwikkelaars gebruik van mogen maken. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen: de App Store staat vol met alternatieve ov-applicaties, zoals het onlangs verschenen Forens.

Overigens was het al mogelijk om met wat meer beperkingen een Schiphol-app te bouwen. Zo schreven we onlangs over de onofficiële Schiphol-app voor de Apple Watch. De eerste versie van deze app stond al in 2010 in de App Store. De API zorgt ervoor dat ontwikkelaars vrijer toegang krijgen tot meer data.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 juni 2015, 8:23
Categorie Apps
Onderwerp schiphol

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.