Forens icon

Review: Forens, nieuwe OV-app draait om relevante notificaties

De nieuwe ov-app Forens draait volledig om het versturen van slimme notificaties, speciaal voor jouw ingestelde treinen. Maar hoe handig is dat nou echt?
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Forens iconDe nieuwe Forens-app pakt het anders aan: bij deze openbaar vervoer-app gaat het uitsluitend om pushberichten, zodat je altijd op de hoogte bent van vertragingen. Die insteek zagen we bij andere ov-apps ook al wel, maar Forens richt zich uitsluitend op (je snapt het al) de forens die dagelijks van A naar B moet. Alles draait om het traject dat je elke dag neemt. Met instellingen voor dagelijkse trajecten en interactieve notificaties hoef je de app maar zelden op te starten. Een app voor de Apple Watch is op komst.

Forens: elke dag hetzelfde treintraject

Forens iPhone trajectenForens draait volledig om de trein die je gebruikelijk neemt. In de app geef je aan hoe laat je iedere dag van en naar een bepaalde locatie gaat, waarna je automatisch alle mogelijke treinen te zien krijgt die je kunt nemen. Druk op het vinkje aan de rechterzijde en jouw vaste routes worden onthouden. Vervolgens kun je aangeven dat je bijvoorbeeld alleen op weekdagen met de betreffende treinen reist. Het zorgt ervoor dat Forens precies weet wanneer het zin heeft om je te waarschuwen voor vertragingen. Je ontvangt alleen een pushbericht als jouw specifieke trein niet rijdt en alleen op de dagen die jij reist.

Die keuze heeft grote gevolgen: het zorgt ervoor dat je daadwerkelijk oplet bij binnenkomende berichten van Forens, omdat ze altijd relevant zijn. Andere apps versturen vaak de hele dag door storingsberichten, waardoor je ze na een tijdje onbewust negeert. Bij een melding van Forens weet je altijd dat er op jouw vaste traject iets aan de hand is.

Forens iPhone 0 Forens iPhone 1

Forens binnenkort op Apple Watch

Op het moment is Forens er alleen voor de iPhone. Daar komt volgens de ontwikkelaar verandering in: een latere update zal een Apple Watch-versie toevoegen, waarop je snel routeinformatie kunt raadplegen. Uiteraard ontvang je de notificaties van Forens nu al op de Apple Watch.

Een update zal er ook voor zorgen dat je alleen pushberichten ontvangt als je in de buurt van een treinstation bent. Handig, want dan word je niet op je vrije vakantiedag door de app lastiggevallen.

Conclusie Forens review

De App Store staat inmiddels vol met ov-apps, maar Forens weet het op originele wijze net wat anders aan te pakken. Met de komst van de Apple Watch en steeds grotere nadruk op slimme notificaties, is Forens een welkome nieuwkomer.

Pluspunten

  • Alleen relevante OV-notificaties op jouw traject
  • App wordt komende tijd nog verder uitgebreid
  • Zinvolle nieuwe insteek, voegt echt iets toe aan bestaande aanbod

Minpunten

  • Werkt alleen met treinen, niet met bijvoorbeeld bussen of trams

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 juni 2015, 17:56
Categorieën Nederlandse apps, Reizen
Onderwerpen openbaar vervoer, trein

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.