Samsung moet Apple 290 miljoen dollar extra schadevergoeding betalen

In een rechtszaak tussen Apple en Samsung in Californië is bepaald dat Samsung 290 miljoen dollar schade moet betalen aan Apple.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

apple samsung tabletsDe jury in een momenteel lopende patentzaak in Californië, heeft besloten dat Samsung 290 miljoen dollar schadevergoeding moet betalen aan Apple. Het is de uitspraak in een slepende rechtszaak over de vraag of Samsung smartphones en tablets van Apple heeft gekopieerd. Een jury besliste vorig jaar al dat Samsung schuldig was, maar er was nog geen definitief schadebedrag bepaald. Apple eiste 379 miljoen dollar schadevergoeding.

In augustus 2012 werd Samsung schuldig bevonden en werd een boete van 1,05 miljard dollar geëist. Rechter Lucy Koh besloot echter om de boete met 450 miljoen dollar te verminderen, omdat ze vond dat de jury de schade niet goed had doorgerekend wegens onvoldoende kennis van het patentensysteem. De resterende bijna 600 miljoen dollar bleef echter staan. De 290 miljoen die hierboven wordt genoemd komt daar nog bovenop.

De zaak draait om relatief oude toestellen, die inmiddels alweer van de markt zijn. Inmiddels is er een nieuwe rechtszaak in voorbereiding voor nieuwere toestellen. Afgelopen weken bracht Apple Phil Schiller in stelling om te getuigen in de zaak. Hij legde uit hoe Apple het hele bedrijf op het spel heeft gezet om de iPhone op de markt te kunnen brengen.

Ondanks deze overwinning kan Apple eigenlijk niet winnen in deze zaak. De 290 miljoen dollar zijn een schijntje ten opzichte van de winsten die Samsung maakt met de telefoons. En het imago van naäper heeft Samsung nauwelijks dwarsgezeten: miljoenen kopen de Samsung-telefoons, vaak omdat ze net iets goedkoper zijn dan een iPhone.

Hint: het verhaal dat Samsung boetes aan Apple uitbetaalt in muntjes van 5 cent, is een broodje aap.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 november 2013, 11:39
Categorie Apple
Onderwerpen rechtszaak, samsung

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.