Russische spoorwegen klagen Apple aan over logo’s in apps

De Russische spoorwegen hebben Apple aangeklaagd wegens overtreding van merkrechten. Het gaat erom dat apps van derden het logo van de spoorwegen bevatten, zonder daarvoor toestemming te hebben gevraagd. Toch laat Apple de apps gewoon toe in de App Store. De laatste keer dat een soortgelijk geval groot in het nieuws was, was in 2009 […]

russisch-trein-logoDe Russische spoorwegen hebben Apple aangeklaagd wegens overtreding van merkrechten. Het gaat erom dat apps van derden het logo van de spoorwegen bevatten, zonder daarvoor toestemming te hebben gevraagd. Toch laat Apple de apps gewoon toe in de App Store. De laatste keer dat een soortgelijk geval groot in het nieuws was, was in 2009 met Cartier. Het Franse juweliershuis klaagde toen Apple aan omdat er apps met nephorloges in de App Store te vinden waren. Beide apps werden na de klacht weggehaald uit de App Store.

De zaak met de Zwitserse spoorwegen die onlangs speelde, had een heel andere insteek: daarbij was Apple zelf in overtreding door de bekende stationsklok na te apen in de Klok-app op de iPad.

De klacht van de Russische spoorwegen gaat over merklogo’s in apps en op afbeeldingen in de App Store. Het zijn vooral makers van trein- en reisapps die de logo’s gebruiken. Sommige vervoerorganisaties laten dat oogluikend toe, maar juist bij de spoorwegbedrijven is de toon wordt vaak wat feller erop gereageerd. Makers van Nederlandse en Belgische spoorwegapps kregen al te maken met tegenwerking door NS en NMBS. De NS reageerde iets minder fel; wel wilden ze apps die prijsinformatie van een treinreis tonen vooraf goedkeuren. Ook was er een gevalletje waarbij een kopie van de Nederlandse app Trein in de Belgische App Store verscheen (en daarna weer verdween).

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 januari 2013, 8:51
Categorie Apple
Onderwerp trein

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.