Apple voegt Nederlandse slaapexpert toe aan iWatch-team

Apple heeft Roy Raymann in dienst genomen, slaapexpert bij Philips. Hij werkte vanuit Nederland aan slaaponderzoek en slaapsensoren.

roy raymann eindhovenApple heeft opnieuw een specialist in dienst genomen: deze keer is het iemand die vanuit Nederland werkte aan slaaponderzoek. Roy J.E.M. Raymann studeerde Biologische Psychologie aan de Universiteit van Utrecht en richtte zich daarna op de biologische factoren van vermoeidheid. Eind 1999 begon hij met onderzoek naar slaap en nu ruilt hij zijn baan bij Philips Research in voor een topfunctie bij Apple. Raymann was bij Philips verantwoordelijk voor slaaponderzoek en heeft veel ervaring met sensoren, wearables en niet-medische methoden om slaapkwaliteit te verbeteren.

Ook was Raymann oprichter van het Philips Sleep Experience Lab, een onderzoeksinstituut dat op niet-medische wijze slaaponderzoek deed. Op de Philips-website is bijvoorbeeld een interessant artikel ‘Op weg naar een betere slaap‘ te vinden, waarin verslag wordt gedaan van de onderzoeksactiviteiten van Raymann.

Raymann zegt in dat artikel:

In onze 24-uurs economie werken we hard, hebben sociale contacten en hobby’s, kijken tot laat tv – en omdat we met elektrisch licht en centrale verwarming de dag als het ware hebben kunnen verlengen, trekken we ons steeds minder aan van het natuurlijke dag-/nachtritme. Slaap wordt steeds meer weggedrukt in een hoekje; we beknibbelen erop.

Het ontwikkelen van innovatieve sensoren was één van de speerpunten van dit project. Om mensen sneller in slaap te laten vallen werd gebruik gemaakt van slimme lichtoplossingen (bijvoorbeeld bij jetleg en in hotelkamers) en geluidmaskerende technieken zodat je ook bij storende achtergrondgeluiden goed kunt ontspannen. Raymann:

Als we dit goed doen, zie ik Philips een grote niet-farmacologische speler op het gebied van slaapverbetering worden.

roy_raymannDat is er tot nu toe niet van gekomen (al heeft Philips wel een Live Slaapspreekuur op Facebook), maar Raymann speelde desondanks een belangrijke rol in het slaaponderzoek van Philips. Zo werkte hij in de groep Brain, Body en Behavior aan innovatieve oplossingen. Kortom: deze man kan ervoor zorgen dat een toekomstige iWatch van Apple niet alleen lichaamsbeweging en lichaamsfuncties, maar ook je slaapgedrag kan registreren. Activiteitentrackers zoals de Fitbit One en Withings Pulse kunnen dat al en bovendien kunnen ze bijna allemaal de drager subtiel wakker maken met trillingen, zodat je bedgenoot niet wakker schrikt. Raymann verliet op 1 januari zijn vorige werkgever, zo heeft Philips bevestigd. Naast de al genoemde activiteiten heeft Raymann uitgebreide ervaring met draagbare sensoren en het steeds kleiner worden van sensoren voor het meten van slaap en alertheid.

Onlangs werd bekend dat Apple bezig is om een app met codenaam Healthbook te ontwikkelen, waarmee je de quantified self-achtige metingen kunt aflezen, zoals bloeddruk, hartslag en vochtgehalte. Dit wordt onderdeel van iOS 8 en heeft nauwe koppeling met de toekomstige iWatch. Sinds 2013 is Apple druk bezig om allerlei medisch specialisten, fitnessexperts en sensorexperts in dienst te nemen, vermoedelijk gericht op een apparaat om lichaamsfuncties te meten.

Fans van Roy Raymann kunnen op ResearchGate 22 publicaties van de beste man bekijken. Leestip: ‘De relatie tussen slaap, voeding en herstel‘, ook heel toepasselijk gericht op sportactiviteiten. Je kunt hem ook volgen op Twitter: @RRaymann.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 februari 2014, 23:16
Categorieën Apple, Geruchten, iDevices
Onderwerpen iwatch, philips, sensor, slapen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.