ring-menu-mac

Ring Menu: een ronde dock voor Mac-programma’s

Ring Menu is een ronde programmadock voor de Mac, die rondom de muiscursor verschijnt. Je kiest zelf welke programma's je opneemt.

ring-menu-macRing Menu is een interessante app voor de Mac, waarmee je een tweede dock in beeld krijgt voor je favoriete apps. Het bijzondere is dat de dock cirkelvormig is. Je bedient met bewegingen en sneltoetsen.

De dock is in OS X al jarenlang dé plek om programma’s te starten. Je kunt natuurlijk ook naar de Finder gaan en in Programma’s opzoeken welke app je wilt gebruiken, maar dat is omslachtiger. Wie slim is gebruikt een snellere methode, bijvoorbeeld via Spotlight of Alfred.

En nu is er dus Ring Menu, alweer een manier om apps te starten. Ring Menu bevat al je favoriete apps en snelkoppelingen naar mappen. Na het installeren van de software sleep je de gewenste apps naar Ring Menu. Helaas is het niet mogelijk om apps vanuit de standaarddock naar Ring Menu te slepen, dus je zult het via Programma’s moeten doen. Je kunt apps, bestanden en snelkoppelingen naar mappen in Ring Menu zetten. De standaard prullenmand kun je niet in Ring Menu opnemen. Wil je toch een prullenmand, dan moet je de niet-officiële app Trash X installeren.

ring-menu-instellingen

Ben je aan het werk op de Mac, dan verschijnt Ring Menu als je drie vingers op de trackpad van je MacBook legt. Het menu verschijnt dan rondom je muiscursor. In de instellingen van Ring Menu kun je aangeven of je liever een andere trackpad-beweging of een toetsenbord-shortcut gebruikt om Ring Menu te activeren.

Standaard dock verbergen

Ben je helemaal enthousiast geworden over Ring Dock, dan wil je misschien de standaard dock niet meer gebruiken. Helemaal uitschakelen lukt niet, maar als je de vertraging van de dock goed instelt, lijkt het net alsof de dock niet meer bestaat. Automatisch verbergen schakel je in met de toetscombinatie Alt + Command + D. Via de Terminal zorg je vervolgens dat de dock pas na een héél lange vertraging verschijnt als je de muis naar de onderkant van het scherm hebt bewogen. Je gebruikt hiervoor het commando:

defaults write com.apple.dock autohide-delay -float 10000 && killall Dock

Wil je de standaarddock weer zichtbaar krijgen, dan doe je dat weer met de toetscombinatie Alt + Command + D. Om het vertraagd verschijnen van de dock weer uit te schakelen gebruik je in de Terminal:

defaults delete com.apple.dock autohide-delay && killall Dock

Andere alternatieven voor de dock

Er zijn nog wel meer alternatieven door de dock zoals Status Duck, Tab Launcher of LaunchBar. Vind je dat de dock aan de onderkant van het scherm teveel ruimte inneemt, dan kun je natuurlijk ook overschakelen naar weergave van de dock langs de zijkant van het scherm. Nog een ander alternatief is het al eerder genoemde Alfred: dat lijkt niet op een dock, maar is wel een manier om snel apps te starten.

Downloaden: Ring Menu voor Mac (€4,49)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 november 2014, 20:54
Categorie Mac & macOS
Onderwerp dock

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.