Qualcomm introduceert Gimbal: alternatief voor Apple’s iBeacons

Qualcomm is vandaag begonnen met de verkoop van Gimbal, een alternatief op Apple's iBeacons voor winkels.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

GimbalQualcomm gaat vanaf deze week de Gimbal aanbieden aan retailers. Dit kleine apparaatje maakt het via Bluetooth Smart mogelijk voor winkelapps om op zeer specifieke winkellocaties informatie te tonen. Het draadloze Bluetooth-station lijkt hiermee een concurrent voor Apple’s iBeacons, die sinds afgelopen week in Amerikaanse Apple Stores worden gebruikt. De Gimbal wordt op het moment alleen door iOS ondersteund, maar Qualcomm werkt ook aan een Android-app.

De functionaliteit van Gimbal lijkt nagenoeg identiek aan iBeacons. Je iPhone verbindt via Bluetooth met een klein kastje, waarna je exacte positie zeer precies kan worden vastgelegd. Volgens Qualcomm kan de Gimbal je positie met 1 voet (30 centimeter) precisie bepalen. Het is hierdoor voor een winkel mogelijk om bijvoorbeeld informatie over een specifiek product te tonen als de klant daar recht voor staat. De Gimbal maakt volgens Qualcomm gebruik van eigen technologie die winkels in hun apps moeten integreren. Winkels die ook iBeacons willen ondersteunen moeten hun apps dus waarschijnlijk twee keer aanpassen.

De Gimbal lijkt vooralsnog de goedkoopste manier voor winkels om locatiegebaseerde berichten via Bluetooth te versturen: één apparaatje wordt verkocht voor 5 dollar en de Gimbals met een groter bereik kosten 10 dollar per stuk. Dat terwijl de Estimote, één van de eerste iBeacons, voor zo’n 100 dollar wordt aangeboden. Uiteraard bevindt de Estimote zich nog in een ontwikkelfase en is de prijs zo hoog omdat ze alleen ontwikkelaars en serieuze testers willen aantrekken. Qualcomm lijkt geen duidelijke webshop te hebben, maar roept winkels op om een account te maken voor vragen en verzoeken.

Qualcomm scherpt in één keer de concurrentie met Apple flink aan. Niet alleen concurreren de nieuwe Gimbals direct met iBeacons, maar het bedrijf onthulde ook een 64-bits-chipset met ingebouwde 4G-technologie voor smartphones, waarmee smartphone-fabrikanten een alternatief op Apple’s A7-chip kunnen bieden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 december 2013, 13:45
Categorie iDevices
Onderwerpen ibeacons, qualcomm

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.