Power Felt: straks iPhone opladen met je billen

Power Felt is een textielachtige stof met thermoelektrische eigenschappen. Je kunt ermee je iPhone opladen, door op de iPhone te gaan zitten of

nanotechnologiePower Felt is een revolutionair idee om smartphones en andere apparaten op te laden. Het maakt gebruik van lichaamswarmte en zet dit om naar elektrische spanning, zodat je bijvoorbeeld op je iPhone kunt gaan zitten om te laden. Het thermoelektrische materiaal dat de lichaamswarmte omzet is bedacht door onderzoekers van het centrum voor nanotechnologie en moleculaire materialen van Wake Forest University.

Het bestaat uit kleine koolstof-nanotubes, verpakt in flexibele plasticvezels. Het voelt als textiel en het gebruikt temperatuurverschillen om elektriciteit op te wekken. “We verspillen een hoop energie in de vorm van warmte”, vertelt student Corey Hewitt. Als toepassingsmogelijkheden ziet hij het verwerken van het thermoelektrische materiaal in autostoelen, zodat je tegelijk je smartphone kunt opladen. Maar het kan ook worden gebruikt om de warmte die onder dakpannen ontstaat om te zetten in bruikbare energie, zodat je je gas- en lichtrekening kunt verlagen.

Als Power Felt efficiënt genoeg is, kun je er een iPod mee opladen. Dat zou fantastisch zijn voor lange afstandslopers. Het is daadwerkelijk binnen bereik.

Hewitt droomt ervan om ook een jas te maken met een thermoelektrische binnenkant, die warmte van het lichaam opslaat en ervoor zorgt dat de buitenkant koud blijft. Power Felt werd gedemonstreerd op een wetenschaps- en techniekbeurs van Intel, waar nog meer innovatieve ideeën te zien waren. Zo zou je een smartphone kunnen opladen door 1.000 stappen te zetten in speciale wandelschoenen. Het voordeel van Power Felt is dat je geen stap hoeft te lopen en de iPhone gewoon onder je billen kunt stoppen (ertussen kan ook, maar dat lijkt ons wat minder fris).

carbon nanotube

Dat thermoelektrische materialen niet meer wordt gebruikt in consumentenproducten heeft te maken met de kosten. In koelkasten en CPU-koelers worden thermoelektrische apparaten gebruikt die enorm efficiënt zijn, maar waarbij het materiaal $1000 per kilo kan kosten. Uiteindelijk moet de prijs omlaag zodat het maar $1 kost om een telefoonhoesje te ontwikkelen die je iPhone met lichaamswarmte kan opladen. De 72 laagjes in het materiaal kunnen nu zo’n 140 nanowatt aan vermogen opwekken. De onderzoekers willen meer lagen toevoegen en ze nog dunner maken, zodat praktische toepassingen haalbaar zijn. Massaproductie is nog niet gestart. Potentieel is het een interessante technologie, omdat het overal en altijd gebruikt kan worden en niet afhankelijk is van zonlicht.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 juni 2012, 14:24
Categorie Achtergrond
Onderwerp opladen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.