Toegankelijkheid handicap

Bekijk deze indrukwekkende serie portretten over Apple-gebruikers met een handicap

In een reeks videoportretten zien we Apple-gebruikers die ondanks een handicap toch in staat zijn om het beste uit hun leven te halen. In de video's staan de toegangelijkheidsfuncties in Apple-producten centraal.

Blinde persoon met iPhone

Apple heeft woensdagochtend een nieuwe videoserie gepubliceerd. In een reeks videoportretten staan zeven verschillende mensen met handicaps centraal die dankzij toegankelijkheidsfuncties in Apple-producten, zoals Siri en schakelbediening, toch veelal hetzelfde kunnen als gezonde mensen.


Toegankelijkheid handicap

Ontworpen voor mensen met een handicap

De video’s dragen de titels ‘Designed for’. Daarmee wil Apple laten zien dat haar producten ook ontworpen zijn met aandacht voor mensen met een handicap. Een van de hoofdpersonen in de video’s is de verlamde Todd Stabelfeldt, waarover we hier op iCulture onlangs schreven. In een reportage van nieuwszender NBC vertelde hij hoe de toegankelijkheidsfuncties in iOS hem zijn onafhankelijkheid teruggaven.

The Quadfather
In de video zien we hoe Stabelfeldt met stembediening de voordeur van zijn huis en de gordijnen opent, en vrienden imponeert door met zijn stem het licht te dimmen. Hij noemt zichzelf ‘The Quadfather’. Een verwijzing naar het gemotoriseerde karretje waarin hij zich beweegt.

VoiceOver
In de zes andere video’s zien we telkens heel verschillende mensen de revue passeren die ondanks een handicap het beste uit hun leven proberen te halen. De focus ligt daarbij op toegankelijkheidsfuncties die hen daartoe in staat stellen. Zo zien we de blinde DJ en producer Patrick Lafayette, die dagelijks gebruikmaakt van VoiceOver om muziek te maken, maar ook om bijvoorbeeld eten te kunnen bereiden.

Niet alleen ingebouwde functies
Apple richt zich niet alleen op ingebouwde toegankelijkheidsfuncties in iOS en macOS. In onderstaande video zien we bijvoorbeeld de verstandelijke beperkte tiener Meera gebruikmaken van de app TouchChat op haar iPad. Daarmee kan ze eenvoudig communiceren met de wereld om haar heen. In weer een andere video zien we hoe de dove Shane gehoorapparaten gebruikt die gekoppeld zijn aan een iPhone. Zo kan hij toch meespelen en dirigeren in zijn schoolband.

Alle video’s
Hieronder vind je de overige video’s in deze serie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 mei 2017, 9:18
Categorie Apple
Onderwerpen handicap, toegankelijkheid
2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.