Patent van Apple: altijd rechte foto’s maken met de iPhone

Er is een nieuw Apple-patent opgedoken waarin het bedrijf uit Cupertino een berekenmethode laat zien voor het corrigeren van scheve foto's.

Apple patent tilt-correctie op foto's headerHet probleem: je ziet een prachtige omgeving of gebeurtenis die je vast wilt leggen, maar je maakt in alle haast per ongeluk een scheve foto. De oplossing: een tilt-correctie die berekent hoe scheef je de iPhone hield en die berekening verwerkt in de foto, zodat je toch nog een foto met een rechte horizon hebt. Dat is in het kort het Apple-patent ’tilt en perspectief correctie’ dat vanochtend boven water is gekomen.

Apple stoort zich blijkbaar aan het maken van scheve foto’s. In het nieuwe besturingssysteem iOS 5 zit al een optie om grid lines weer te geven als je een foto maakt. Die optische lijnen kunnen als een liniaal dienen waarlangs je een horizon houdt. Maar dat is blijkbaar nog niet genoeg voor het bedrijf uit Cupertino.

De tilt-correctie kan tijdens het nemen van een foto of erna als bewerking worden toegepast. Dat houdt in dat een foto verschillende gegevens zoals afstand en oriëntatie opslaat die later in de foto verwerkt kunnen worden. Dat gebeurt aan de hand van tags in een tijdelijk EXIF-bestand. Het resultaat daarvan is dat je een foto zonder uitgebreide berekening of ook maar aanzienlijke laadtijd, kan corrigeren.

Apple patent tilt-correctie op foto's

De benodigdheden die Apple aandraagt in het patent zijn een image sensor met een aangekoppeld geheugen, een module die de oriëntatie van de iPhone meet en die koppelt aan de sensor en een module die de afstand tot de objecten op de foto berekent. Vanzelfsprekend werken ook de accelerometer en de gyroscoop in de iPhone mee aan het berekenen van de houding van de telefoon. De vele vereisten wijzen er op dat we dit patent vermoedelijk niet terugzien als een software-update voor onze huidige iPhone’s.

Overigens zijn er al verschillende applicaties voor de iPhone die foto’s corrigeren en de horizon rechttrekken. Dotfunc(camera) is er zo een. De applicatie berekent of de horizon rechtstaat aan de hand van onzichtbare grid lines.

Downloaden: Dotfunc(camera) (€2,39)

Via 9to5Mac

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 juni 2011, 15:08
Categorie Apps
Onderwerp patenten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.