ericsson-telefoons

Ericsson start mega-rechtszaak tegen Apple over 41 patenten

Ericsson heeft Apple verrast met een gigantische patent-aanklacht. Ze zijn 7 rechtszaken gestart over 41 patenten rondom essentiële mobiele technologie.

ericsson-telefoonsNet nu de patentenoorlog met Samsung grotendeels voorbij is, krijgt Apple te maken met een nieuwe patentenoorlog. Ericsson heeft vandaag zeven rechtszaken aangespannen tegen Apple, waarbij ze beweren dat maar liefst 41 patenten worden overtreden. De patenten hebben betrekking op diverse draadloze standaarden en technologieën. Het Zweedse bedrijf Ericsson bouwt wereldwijd mobiele netwerken en beschikt over diverse patenten die te maken hebben met essentiële eigenschappen van mobiele technologie. Dat levert een lucratieve business op, want ze verdienen niet alleen geld met de technische aanleg van netwerken, maar ook met het innen van licentiegelden.

‘Apple weigert te betalen’

De rechtszaken tegen Apple zijn ingediend bij de rechtsbank van het Eastern District of Texas en bij de International Trade Commission (ITC). Tot januari betaalde Apple wereldwijde licentiekosten aan Ericsson voor mobiele technologie. Die afspraak liep al sinds de contracten in 2008 waren getekend. Maar toen de contracten in januari moesten vernieuwd, weigerde Apple nog langer te betalen. Ericsson is van mening dat de nieuwe contracten eerlijke en redelijke voorwaarden bevatten en dat ze meerdere pogingen hebben ondernomen om met Apple een vreedzame oplossing te vinden. Maar Apple zou dat hebben geweigerd.

Belangrijke technologieën voor 2G, 3G en 4G

Apple startte in januari een eigen rechtszaak tegen Ericsson, waarin ze het bedrijf beschuldigen van excessieve vergoedingen die voor het gebruik van 4G LTE-technologie moeten worden betaald. De patenten waar het in de Ericsson-zaak om gaat zijn essentiële technologieën om 2G, 3G en 4G LTE te kunnen gebruiken. Omdat de technologieën essentieel zijn, mogen bedrijven die een dergelijk patent bezitten geen absurde bedragen vragen, zo is geregeld via de FRAND-voorwaarden. FRAND staat voor fair, reasonable and non-discriminatory. Voorheen maakte Ericsson ook telefoons, zoals op de foto hierboven te zien is. Sinds 2001 werkte Ericsson samen met Sony aan de productie van telefoontjes, maar aan die samenwerking is in 2012 een einde gekomen.

Vandaag werd ook bekend dat Apple opnieuw wordt aangeklaagd door een patenttrol uit Texas. Smartflash LLC kreeg eerder al een half miljard dollar toegewezen in de meest recente rechtszaak die ze tegen Apple aanspanden. Nu proberen ze opnieuw geld te verdienen aan dezelfde patenten, maar met een andere insteek: het gaat om nieuwere Apple-producten waarin patenten van Smartflash worden gebruikt, met name de iPhone 6 en 6 Plus en de iPad Air 2.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 februari 2015, 11:53
Categorie Achtergrond
Onderwerpen ericsson, patenten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.