Overstap MobileMe naar iCloud gestart, bestaande gebruikers krijgen 25 GB opslag

Apple heeft de overgang van MobileMe naar iCloud in gang gezet voor ontwikkelaars. Wie al MobileMe-klant was krijgt straks 25 GB opslag tot 30 juni 2012, als MobileMe officieel stopt.

icloud-beta-logoApple is gestart met de migratie van MobileMe naar iCloud, al geldt het voorlopig alleen voor ontwikkelaars. Interessant daarbij is dat bestaande gebruikers van MobileMe bij de overstap hun huidige 20 GB opslagruimte mogen behouden. In totaal heb je daardoor 25 GB opslagruimte beschikbaar, want via iCloud krijg je standaard 5 GB erbij. Het geldt in ieder geval tot 30 juni 2012. Pas dan lopen de betaalde MobileMe-accounts officieel af. Bij de aankondiging van iCloud zagen bestaande gebruikers van MobileMe dat hun abonnement automatisch werd verlengd naar deze datum van 30 juni.

De MobileMe- en iCloud-accounts zijn verschillend, maar er zijn wel overeenkomsten. Met iCloud heb je nog steeds de mogelijkheid om e-mail, adresboek, agenda, bookmarks, Find My iPhone en Back To My Mac te gebruiken. Wat al vervallen is iWeb (websites maken en hosten), Gallery en iDisk. In plaats daarvan heeft iCloud een paar alternatieven: iTunes in the Cloud, Documents in the Cloud, Photo Stream, automatisch downloaden van apps en boeken en het maken en terugzetten van back-ups voor je iOS-apparaat.

icloud-opslagAl eerder beloofde Apple dat de bestaande MobileMe-accounts tot 30 juni beschikbaar blijven. Gebruikers hebben nu alle tijd om na te denken wat ze gaan doen als na die datum de extra 20 GB vervalt. MobileMe-gebruikers worden automatisch overgezet naar het gratis iCloud-account. Voor extra opslagruimte moet je bijbetalen, zoals we eerder al schreven. Voor 25 GB opslagruimte bij iCloud betaal je straks €32 per jaar. Voorheen kostte MobileMe (met 20 GB opslagruimte) €79 per jaar.

mobileme not available

Einde voor iSync

Dat Apple zou stoppen met Gallery, iDisk en iWeb was eigenlijk al bekend. Nu is duidelijk geworden dat ook de synchronisatie van data via iSync gaat verdwijnen. iSync was een belangrijke eigenschap van .Mac en MobileMe. Je kon er mee gegevens synchroniseren tussen meerdere apparaten. Het ging daarbij om instellingen, de indeling van Dashboard-widgets, wachtwoorden in de Keychain, e-mailinstellingen waaronder Mail Rules, handtekeningen (Signatures) en Smart Mailboxes. Ook systeemvoorkeuren kon je synchroniseren, net als items in de Dock. Dat zal na de introductie van iCloud niet meer mogelijk zijn, is te lezen op Apple’s informatiepagina me.com/move.

iCloud zal officieel beschikbaar komen in de herfst, gelijktijdig met iOS 5. Ontwikkelaars met een officieel developer-account hebben al toegang.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 augustus 2011, 12:03
Categorie iOS
Onderwerpen Internet, mobileme, online opslag

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.