iOS-webbrowser Opera Mini wil video’s sneller en compacter maken

Opera Mini laat je voortaan video's comprimeren. Op deze manier wordt er minder data verbruikt en worden video's sneller geladen.

Opera Mini browser 8.0 iPhone iPadOpera Mini laat je al langere tijd op een aantal manieren data besparen. Daar is met de laatste update nog een methode bij gekomen: je kunt nu video’s comprimeren voordat ze worden afgespeeld. Hiermee voorkom je dat de filmpjes veel data vreten. Nog een voordeel: de gecomprimeerde video’s worden volgens Opera ook een stuk sneller afgespeeld.

De videofunctie van Opera Mini lijkt een beetje op de app’s oudste truc. Opera Mini comprimeert al langer afbeeldingen, waardoor een plaatje minder data verbruikt. Datzelfde gebeurt nu met video’s – mits je de optie inschakelt. Dit doe je door in de app op de Rode O onderin te tappen, te drukken op de besparingsoptie en de schakelaar Video-optimalisatie aan te zetten.

Opera gebruikt voor het comprimeren van video’s de Rocket Optimizer. Deze zorgt er volgens Opera voor dat video’s tot 60 procent minder bandbreedte verbruiken. Daarbij zou de videokwaliteit zo min mogelijk worden aangetast. In een korte test worden video’s inderdaad verrassend snel geladen bij ons, maar was de beeldkwaliteit wel iets minder. Het verschil is op 3G echter niet heel groot. Deze vorm van databesparing werkt echter niet zomaar: je data wordt langs de servers van Opera gehaald. In juni schreven we daar het volgende over:

Om tot databesparing te komen, worden de pagina’s die je aanvraagt eerst geopend door servers van Opera Mini. Daar verkleint Opera de informatie en daarna wordt de gestripte, datavriendelijke website naar je doorgestuurd. Opera bewaart welke websites je bezoekt een half jaar lang, ongeacht of je in normale of privétabbladen browset. Iets om zeker rekening mee te houden als je privacy je lief is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 november 2014, 10:23
Categorie Apps
Onderwerp opera

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.