Opera Mini 8.0: nieuw design voor databesparende browser

Webbrowser Opera Mini 8.0 voor iPhone en iPad is fraai, heeft thema's, laat je Nederlands nieuws lezen en kan je dataverbruik besparen.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Opera Mini browser 8.0 iPhone iPadOpera heeft haar langlopende webbrowser Opera Mini opnieuw uitgevonden. Versie 8.0 geeft de applicatie voor iPhone en iPad een compleet nieuw uiterlijk. Dat ziet er niet alleen opgeschoond uit, maar kan je ook aankleden met verschillende achtergronden voor de hoofdpagina. De truc die je moet overhalen Opera Mini te gebruiken is echter de compressiemodus. Met een paar schakelaars zorg je ervoor dat je minder data verbruikt en sneller surft.

Opera Mini 8.0 heeft drie standen voor compressietechnieken. De standaardinstelling Opera Mini ‘maximaliseert snelheid en databesparing tijdens gebruik van langzame of slechte verbindingen’, met de waarschuwing dat sommige webpagina’s daardoor mogelijk niet goed worden getoond. Opera Turbo is de extreme variant daarop: die bespaart ongeacht de kwaliteit van je verbinding. Bij beide kan je aangeven of afbeeldingen moeten worden geladen en in welke kwaliteit ze worden getoond. Je kan databesparing ook in zijn geheel uitzetten om webpagina’s en beeld in de hoogste kwaliteit te laden. Je kan met een knop altijd zien hoeveel data je hebt bespaard.

Opera Mini compressie Opera mini besparing

Nieuw in Opera Mini 8.0 is ook de functie Ontdekken, benaderbaar met een veeg vanaf het favorietenscherm. Je treft er een verzameling Nederlands nieuws van allerlei websites en kan specificeren op rubrieken als sport, reizen en auto’s. Je kan de nieuwtjes er vergelijken met die in een RSS-app: je leest eerst een intro in de huisstijl van de app en wordt daarna doorgeleid naar de website van oorsprong. De nieuwe interface ziet er lekker opgeruimd uit, met alleen een adresbalk bovenin beeld die verkleint als je scrollt. Onderin navigeer je naar de vorige en volgende pagina, roep je de snelkiezer op met je favoriete websites en sluit je verschillende vensters eenvoudig met swipes. In dat overzicht open je ook nieuwe privétabbladen. Nieuw is ten slotte ook de QR-code scanner boven het toetsenbord.

Opera Mini favorieten thema Opera Mini ontdekken van nieuws

Hoe databesparing werkt, en andere nadelen

Om tot databesparing te komen, worden de pagina’s die je aanvraagt eerst geopend door servers van Opera Mini. Daar verkleint Opera de informatie en daarna wordt de gestripte, datavriendelijke website naar je doorgestuurd. Opera bewaart welke websites je bezoekt een half jaar lang, ongeacht of je in normale of privétabbladen browset. Iets om zeker rekening mee te houden als je privacy je lief is. Op een ideale Wi-Fi-verbinding vinden we sommige webpagina’s in Opera Mini juist vrij lang laden. Langer dan in Safari, Chrome en ook de kannibaliserende app Opera Coast (in het kort: die richt zich op een interface waardoor mobiele websites als apps voelen; Opera Mini biedt vooral databesparing). Daarnaast reageert Opera Mini niet altijd goed op links tikken, en wordt in plaats daarvan een pagina vergroot. Er valt nog wel wat te sleutelen voor Opera.

Pluspunten

  • Data besparen bij het surfen

Minpunten

  • Weinig privacygericht
  • Langzamer dan verwacht

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 juli 2014, 13:11
Categorie Productiviteit
Onderwerpen dataverbruik, opera, privacy

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.