Oorlogsverslaggeving vanuit Afghanistan met een iPhone

Fotograferen in oorlogsgebieden kan prima met een iPhone, blijkt uit ervaringen van een fotograaf van de New York Times. Bovendien zijn de foto's spontaner dan met een echte camera.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

oorlogsfoto iphoneOp het fotografieblog van de New York Times is een interessant verhaal te lezen over fotograferen in oorlogssituaties. Fotografen praten nogal graag over hun apparatuur, maar maakt het werkelijk uit welke camera NYT-fotograaf Damon Winter gebruikte om de hiernaast getoonde oorlogsfoto te maken? Uiteindelijk gaat het erom, wat op de foto’s te zien is. Er zijn immers ook maar weinig mensen die zich afvragen welke schrijfmachine Hemingway gebruikte om zijn boeken te schrijven. Damon Winter realiseerde zich dat zijn iPhone de beste manier was om de dagelijkse gebeurtenissen bij een legerdivisie in Noord-Afghanistan vast te leggen.

Het blijkt dat het fotograferen met de iPhone minder impact heeft op de soldaten en ervoor zorgt dat de foto’s er meer ongedwongen uitzien:

Composing with the iPhone is more casual and less deliberate. And the soldiers often take photos of each other with their phones, so they were more comfortable than if I had my regular camera.

oorlogsfotografie iphoneZelfs tijdens vuurgevechten ging het vastleggen met de iPhone gewoon door: terwijl Winter een video schoot met zijn digitale reflexcamera (Canon EOS 5D Mark II), maakte hij foto’s met de iPhone. Hij gebruikte daarbij de app Hipstamatic, waarbij hij steeds 10 seconden tussen elke foto moest wachten. Daardoor werd hij gedwongen om steeds de beste momenten te kiezen.

Afgelopen maart waren er al foto’s te zien van cameraman David Guttenfelder van Associated Press. Ook hij maakte in Afghanistan foto’s met zijn iPhone en gebruikte daarvoor de app ShakeItPhoto.

Downloaden: Hipstamatic (€1,59) en ShakeItPhoto (€0,79)
Via: iPhone-ticker

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 november 2010, 16:45
Categorie Apps
Onderwerpen camera, oorlog

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.