Onderzoek: iPad laat slechtzienden sneller lezen

Volgens onderzoekers is lezen op de iPad comfortabeler voor slechtzienden dan het lezen van bijvoorbeeld een gewoon boek. Lezers zouden ook tot 42 woorden per minuut extra lezen.

iBooksEen onderzoek gepresenteerd aan de Amerikaanse academie van oogheelkunde beweert dat tablets zoals de iPad slechtziende patienten sneller en comfortabeler laten lezen. Een gemiddelde slechtziende lezer zou 15 woorden per minuut meer lezen op een iPad. De verbetering werd vooral opgemerkt bij tablets met een backlight en bij patienten met een gezichtsvermogen van 20/40. Werd er een lettertype van minstens 18 punten groot gebruikt, dan zouden er 42 woorden per minuut extra gelezen worden op de iPad.

Werd er een tablet zonder backlight gebruikt, zoals een Kindle, dan zouden lezers 12 woorden meer per minuut lezen. Volgens de onderzoekers zorgt de iPad voor grotere verbeteringen, omdat lezers makkelijk de letters kunnen onderscheiden van de achtergrond. Bij het verlies van gezichtsvermogen wordt het vaak moeilijker om contrast te onderscheiden, iets dat het opgelichte scherm van de iPad makkelijker maakt. Onderzoeksdeelnemers die de iPad gebruikten zeiden ook dat deze een stuk comfortabeler was om op te lezen.

De onderzoekers lieten 100 deelnemers op verschillende tablets lezen, om zo de verbeteringen in leessnelheid te meten. Bij het onderzoek werd specifiek gekeken naar de iPad en Kindle, met het idee dat de resultaten waarschijnlijk ook slaan op andere tablets met en zonder backlights. Kindle verkoopt inmiddels echter ook de Kindle Paperwhite, een e-booklezer met ingebouwde backlight.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 november 2012, 10:53
Categorieën Achtergrond, Apps
Onderwerpen ipad, kindle, onderzoek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.