Onderzoek: iPad 2 even snel als supercomputer in 1994

De iPad 2 is vermoedelijk net zo snel als de supercomputer The Cray 2 uit 1994, stelt computermeetkundige John Dongarra die 's werelds snelste computers berekent. De iPad 2 is daarbij 10 x sneller dan de eerste iPad.

Supercomputer Gray 2 tegenover de iPadDe iPad 2 is tot tien keer zo snel als de eerste generatie iPad. Dat concludeert het team van John Dongarra dat onderzoek doet naar de vijfhonderd snelste computers van de wereld via een uitgebreid meetprogramma. De hogere snelheid is vooral te danken aan wijzigingen in de microprocessor, weet New York Times. De tweede iPad is overigens net zo krachtig als de supercomputer The Cray 2 uit 1994. Die had de grootte van een wasmachine en werd gekoeld door de speciale vloeistof Flourinert, apart ontwikkeld door 3M.

De iPad 2 is door Dongarra onderworpen aan de zogenaamde Linpack-benchmark. Dat is een lineaire algabratest die de rekenkundige kwaliteiten van een computer meet. De benchmark is tot dusver uitgevoerd op één van de twee processors van de iPad 2 en daarmee wordt de helft van de rekenkracht van de Cray 2 gehaald. Die werkte op acht processoren. Dongarra verwacht dat de volledige iPad 2 een Linpack-benchmark tussen 1,5 en 1,65 gigaflops (miljarden rekenkundige operaties per seconde) kan halen. Daarmee schopt het draagbare apparaat het tot de lijst van de krachtigste supercomputers in 1994.

The Cray 2 was trouwens een opmerkelijke computer, die blauw licht gaf en vernoemd was naar de standaarden van zijn ontwerper, Seymour Cray. Het apparaat werd liefkozend ‘bubbles’ genoemd en bevond zich in een fluoriserend verlicht vertrek. De koelingsvloeistof Fluorinert werd doorgaans gebruikt als substituut voor menselijk bloed tijdens operaties. Gelukkig is er voor de iPad geen aparte koeling nodig.

Via New York Times

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 mei 2011, 12:41
Categorie iDevices
Onderwerp ipad 2

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.