Nude-app achtergrond

Nude-app verbergt je naaktfoto’s met slimme beeldherkenning

De Nude-app herkent automatisch naaktfoto's en zet ze in een fotokluis op je toestel. Zo voorkom je dat anderen foto's zien die je liever privé houdt.

Nude is een app waarmee je automatisch naaktfoto’s op je toestel in een beveiligde fotokluis kunt zetten. Het is een van de eerste apps die gebruik maakt van CoreML. Hiermee kunnen ontwikkelaars de slimme beeldherkenning die Apple heeft ontwikkeld ook in hun eigen apps gebruiken. Mocht je foto’s hebben die beter niet in je camerarol kunnen staan, dan verbergt de Nude-app ze voor je.

Nude-app achtergrond

Nude-app herkent naaktfoto’s

Met onze smartphonecamera’s maken we heel wat foto’s en daar zitten soms ook foto’s tussen die je niet in je camerarol wilt hebben. Denk bijvoorbeeld aan voor-na-bikinifoto’s die je voor de spiegel maakt, om te kijken of je nieuwe sportactiviteiten effect hebben. Als je een bekende artiest bent is het extra belangrijk om je foto’s niet zomaar op iCloud te zetten. Er waren al apps om naaktfoto’s en andere foto’s die je niet wilt delen te verbergen in ‘fotokluis’-apps. Nude pakt het echter anders aan. Deze app, gemaakt door twee 21-jarigen, doet het automatisch. De app gebruikt de slimme beeldherkenning (CoreML) van Apple om de foto’s te selecteren en vervolgens automatisch in de kluis te stoppen.

Nude-app naaktfotos

Jessica Chiu, die de app met een aantal anderen maakte, kwam op het idee toen ze in contact kwam met Hollywood-actrices tijdens een filmproject. Het geheim houden van die foto’s bleek in een behoefte te voorzien. Het automatisch selecteren werkt momenteel alleen met foto’s. Video’s moet je nu nog handmatig importeren in de app. Als iemand probeert om de Nude-app op jouw toestel te openen en een verkeerde pincode invoert maakt de app een foto van de gluurder.

We probeerden de app uit met een plaatje van Miss Piggy in opwindende outfit, maar de app herkende ook twee foto’s uit de camerarol. Daarbij bleek dat de app nog niet perfect functioneert. Een man met AirPods in zijn muts en een hand met iPhone-dummy werden ook als ‘gevoelig’ aangemerkt:

Nude-app gevonden fotos
De eerste foto hadden we zelf toegevoegd, de andere twee werden door Nude geselecteerd als mogelijk ‘naakt’.

De gevonden foto’s kun je vanuit Nude delen, exporteren of wissen. Heb je heel veel potentiële naaktfoto’s dan kan het een behoorlijke klus zijn om alles langs te lopen. Verder vinden we de keuze van witte tekst op een lichtroze achtergrond niet zo heel geslaagd voor de leesbaarheid. De foto’s zijn afgeschermd met een pincode (helaas geen Touch ID) maar je moet ook een e-mailadres invoeren om toegang te krijgen, mocht je je pincode ooit vergeten. Dat is meteen een zwakke plek, want iedereen die toegang heeft tot jouw e-mail kan ook de pincode opnieuw opvragen. E-mailapps op je toestel zul je meestal niet afschermen met pincodes of Touch ID.

Naaktfoto’s blijven lokaal

De foto’s blijven altijd in de Nude-app staan. Dit is te danken aan CoreML: omdat alle beeldanalyse op de iPhone zelf plaatsvindt hoeft Nude geen foto’s naar externe servers te sturen. Daardoor is de kans kleiner dat je foto’s worden onderschept. De makers gebruikten 30 miljoen plaatjes van PornHub en soortgelijke sites om goed onderscheid te kunnen maken tussen mensen met en zonder kleding. Uiteraard kun je de app ook gebruiken voor andere foto’s, zoals van je paspoort en rijbewijs. De app werkt ook op toestellen die op iOS 9.3 t/m iOS 10.x draaien maar gebruikt dan een ander algoritme, namelijk Caffe2 van Facebook. Ook dan vindt de beeldanalyse op het toestel zelf plaats.

De app is gratis te downloaden, maar je betaalt een euro per maand om er langere tijd gebruik van te maken. Dat is een redelijke prijs voor de peace of mind dat mensen die door de vakantiefotos op jouw toestel bladeren niet zomaar op de verkeerde foto’s stuiten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 oktober 2017, 9:45
Categorie Apps
Onderwerp naakt

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.