npo-backstage

Bereid je voor op een stroom aan nieuwe NPO-apps

De NPO gaat data beschikbaar stellen aan app-ontwikkelaars. Ze hopen dat daarmee het aantal apps flinkt toeneemt. Maar wat betekent het precies voor ontwikkelaars?
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

npo-backstage
De NPO stelt haar data beschikbaar aan app-ontwikkelaars. Ze hopen dat dit nieuwe, interessante en creatieve NPO-apps oplevert. De gegevens zijn per direct beschikbaar.

Het project NPO Backstage gaat vandaag van start en is volgens de publieke omroep goed nieuws voor app-ontwikkelaars en dataverzamelaars. Het is de eerste keer dat de omroep programmadata openbaart, zodat programmeurs ermee aan de slag kunnen.

KNMI en NS achterna

De NPO treedt hiermee in de voetsporen van het KNMI en de NS, die eerder al hun data openstelden. Zo baseert bijvoorbeeld Buienradar de weersverwachting op gegevens van het KNMI. Daarnaast zijn er tal van apps die vertrektijden van het openbaar vervoer in kaart brengen.

NPO Journalistiek is als eerste aan de beurt: deze afdeling stelt meer dan 25.000 tv-uitzendingen, nieuwsberichten en andere items beschikbaar. Naarmate het Backstage-project vordert zullen ook andere datasets van de NPO volgen, zoals van NPO Wetenschap.

Frans Klein, directeur Televisie bij de NPO, zegt uit te kijken naar de toepassingen waar programmeurs mee op de proppen komen. “Zij knopen dingen aan elkaar die wij misschien nooit zouden bedenken”, aldus Klein.

Zelf aan de slag?

Zelf interesse om een app op basis van de data van NPO Journalistiek te maken? Neem dan eens een kijkje op de website van NPO Backstage, waar de data te downloaden is en je terecht kunt voor vragen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 mei 2015, 15:46
Categorie Apps
Onderwerpen npo, televisie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.