Noorse regering wil geen 3D-beelden van Oslo in Apple Maps

De Noorse regering wil niet dat Apple luchtbeelden maakt van hoofdstad Oslo. Ze willen niet dat vertrouwelijke informatie over beveiliging uitlekt.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

boston c3Apple mag geen luchtbeelden maken van de Noorse hoofdstad Oslo, om daarmee 3D Flyover-functies te kunnen aanbieden in de Apple Kaarten-app. Dat schrijft de Noorse krant Aftenposten. Met Flyover krijg je een 3D-weergave van steden, zodat je bekende gebouwen van meerdere kanten kunt bekijken. Het Noorse instituut voor nationale veiligheid staat niet toe dat Apple boven het luchtruim vliegt. Apple gebruikt daarvoor kleine vliegtuigjes met speciale camerasystemen. Daarmee vliegen ze rond de gebouwen, waarna de beelden worden verwerkt tot 3D-luchtfoto’s. Gebruikers kunnen vervolgens op soortgelijke wijze rondom de gebouwen rondvliegen op hun iPhone of iPad.

De Noorse regering heeft officieel het verbod bevestigd. Reden voor voor het weigeren is dat er geen gebouwen en vertrouwelijke beveiligingsmaatregelen in kaart mogen worden gebracht. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het hoofdkwartier van de Noorse beveiligingsdienst. Fotografen mogen daar ook geen foto’s van maken. Apple overlegt nu met de Amerikaanse ambassade in Noorwegen, die in contact staat met burgemeester Fabian Stang van Oslo. Hij is een voorstander van de 3D-kaarten.

Eén van de oplossingen is dat Apple vooraf toestemming vraagt welke data wordt gebruikt in de Kaarten-app, zodat de Noren toezicht hierop kunnen uitoefenen. Interessant is dat C3 Technologies, een bedrijf dat Apple in 2011 overnam, in het verleden al 3D-beelden van Oslo heeft gemaakt. Die zou Apple kunnen gebruiken, maar de gegevens zijn mogelijk wel verouderd.

oslo-operaApple moet eigen kaartmateriaal maken, nadat ze besloten om in iOS 6 Google Maps aan de kant te zetten. Sindsdien wordt gewerkt aan de eigen Apple Maps-app, waarin de 3D Flyover-functie een van de trekpleisters is. Veel Amerikaanse steden en enkele Europese steden zijn al in kaart gebracht, zoals Parijs. De Kaarten-app zal ook in OS X Mavericks aanwezig zijn en zal in iOS 7 een opknapbeurt krijgen.

Foto hierboven: Oslo Opera House, door praktyczny.przewodnik via Flickr CC.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 juli 2014, 0:00
Categorie Apple
Onderwerpen apple kaarten, apple maps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.