Nieuwe top-level domeinnaam .app vanaf 2013 beschikbaar

De ICANN gaat volgend jaar het toplevel-domein .app goedkeuren. Meerdere bedrijven zijn geïnteresseerd in het toplevel-domein. Andere aanvragen zijn .android, .apple, .google en .amsterdam.

appsDe ICANN is de organisatie die top-level domeinnamen zoals .org en .com beheert. Vanaf volgend jaar krijgen we er een groot aantal nieuwe bij. Vandaag is de lijst met nieuwe namen bekendgemaakt, inclusief de organisaties die ze willen aanvragen. Zo heeft de Gemeente Amsterdam wel oren naar .amsterdam en wil Apple graag in bezit komen van .apple. Ook voor de appontwikkelaars zijn er kansen: de domeinnaam .app komt binnen een jaar beschikbaar. Bij .android is er slechts één aanvrager (de aan Google gelieerde firma Charleston Road Registry Inc, maar bij .app zijn er meerdere partijen die het nieuwe top-level domein graag in bezit willen hebben. Om eigenaar te worden van domeinnaam zul je minimaal 25.000 dollar per jaar moeten betalen. Bij .app heb je dat geld gemakkelijk terugverdiend door het beschikbaar te stellen aan andere bedrijven, bijvoorbeeld skype.app, angrybirds.app of instagram.app.

De ICANN gaat vanwege het grote aantal aanvragen (1.930) in groepen van 500 stuks behandelen. Binnen een jaar moeten alle aanvragen verwerkt zijn, waarbij de eerste toegewezen top-level domeinen in het eerste kwartaal van 2013 moeten zijn verdeeld. De volledige lijst kun je online bekijken. Er is ook een PDF met meer informatie. Het woord ‘app’, als afkorting van applicatie, werd populair door Apple’s iPhone en de bijbehorende App Store. De goedkeuring van de namen lijkt niet meer dan een formaliteit, maar de ICANN spreekt vandaag (de dag waarop de namen en de aanvragers bekend zijn gemaakt) van een historisch moment, een moment waarop internet voor altijd zal veranderen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 juni 2012, 15:27
Categorie iOS
Onderwerp Internet

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.